Index Vakbarát Hírportál

Mexikóban leállították a csecsemők oltását

2015. május 11., hétfő 06:55 | aznap frissítve

Felfüggesztették a csecsemők oltását egész Mexikóban, és vizsgálat folyik, mert az ország déli részén meghalt két csecsemő, 29 pedig megbetegedett, miután beoltották őket tuberkulózis, rotavírus és hepatitis-b ellen, írja az MTI. A halálesetek és megbetegedések okát egyelőre nem tudják.

A 29 beteg csecsemő közül hat súlyos állapotban van, a Chiapas szövetségi állambeli Simojovel város kórházában ápolják őket - közölte vasárnap a mexikói társadalombiztosítási intézet.

Chiapasban a lakosság 93 százaléka szegénységben él, ezen belül 69 százalék mélyszegénységben az országos statisztika szerint.

Egy helybeli katolikus pap azt mondta: a csecsemők az oltás után néhány órán belül megbetegedtek. A kórházban nincs elég orvos és ápoló és hiányos a felszerelés.

Magyarországoin így oltanak

Magyarországon a tuberkulózis elleni BCG-oltást minden egészséges újszülött - még a kissúlyúak és koraszülöttek is - az újszülött osztályról való távozás előtt megkapják. Az oltás véd a fertőzés legsúlyosabb formájától, a gümős agyhártyagyulladástól és a sokgócú gümős tüdőgyulladástól. Az oltás beadásának helyén, a váll külső felén, 4-6 hét után múlva, kicsi piros duzzanat jön létre. A duzzanat elfehéredhet, alatta sárgás váladék képződhet, ami kifakadhat és hegesen gyógyulhat.

A rotavírus elleni oltást a súlyos kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegség megelőzésére adják be. Magyarországon erre kétféle szájon át adható védőoltás van forgalomban, amelyeket 6 hetes kortól javasolt alkalmazni, de mindenképpen hat illetve nyolc hónapos kor előtt kell sorban beadni az oltásokat.

A hepatitis B-vírus (HBV) krónikus májbetegségek, a májzsugor és a májrák legfőbb okozója (a hepatitis C vírus mellett). Ha fennáll a megbetegedési veszélye, akkor az oltást kötelező védőoltásként adják az újszülöttkori HBV-fertőzés megelőzésére. Magyarországon életkorhoz kötött kötelező védőoltásként iskolai kampányoltás keretében 1999-től oltanak hepatitis B ellen. Jelenleg a 12 évesek a két oltásból álló hepatitis B elleni oltásokat az iskolai tanév szeptemberében, illetve márciusában kapják meg. A korábban, újszülöttkorban már hepatitis B ellen szabályosan oltott gyermeket serdülőkorban nem kell újraoltani.

  

Rovatok