Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ nekiment Paraguaynak a teherbe ejtett kislány miatt

2015. május 12., kedd 11:26

Az ENSZ emberi jogi szakértői szerint Paraguay kormánya csődöt mondott a tízéves megerőszakolt kislány ügyében, akitől megtagadták az abortusz lehetőségét, írja a Guardian. Közleményükben azt írták, hogy Paraguay nem gondoskodik a jelenleg öt hónapos terhes lány megfelelő ellátásáról, ami jelen esetben biztonságos, időben elvégzett abortuszt jelentene. A paraguayi hatóságok döntése súlyosan sérti a lány élethez, egészséghez, lelki épséghez, továbbtanuláshoz való jogait, veszélyezteti a társadalmi és gazdasági helyzetét – áll az ENSZ-nyilatkozatban. 

Az eset óriási vitát robbantott ki Paraguayban, ahol az abortusz minden körülmények között tilos, kivéve, ha az anya élete veszélyben van, ekkor is csak a 20. hétig. A kislány terhességét viszont csak 21. héten vették észre: nevelőanyja, aki azóta őrizetben van, hasi tumort gyanítva orvoshoz vitte, ahol gyorsan kiderült, hogy valójában terhes. Nevelőapját, akit molesztálással vádolnak, a hétvégén letartóztatták, és magánzárkába csukták, hogy megvédjék a többi rab támadásaitól.

A WHO szerint ugyanakkor az ilyen fiatalkori terhesség életveszélyes lehet, hiszen egy anyaságra még nem felkészült szervezet esetében nagyobb eséllyel adódhatnak komplikációk. Antonio Barros, egészségügyi miniszter szerint a lány, akit a Vöröskereszt kórházában ápolnak, jól van, de abortuszt öt hónapos terhesen már nem hajthatnak végre rajta. Ennek ellenére hétfőn felállítottak egy orvosi bizottságot a kislány szülővárosában, amelynek feladata egészségi állapotának elbírálása.

Az itteni szakértők is egyetértenek az ENSZ-szel abban, hogy a gyerek sem mentálisan, sem testileg nem érett még meg az anyaságra, és a baba születése után mindketten folyamatos gondozásra szorulnak majd. Ez azonban nem hatja meg az ország vezetőit, a püspöki konferencia elnöke becsmérlően nyilatkozott a terápiás abortuszról, és azt kifogásolta, hogy az eset megosztja az országot. A korábbi egészségügyi miniszter pedig arról panaszkodott, hogy a vita már régen nem a kislány jóllétéről szól. Hétfőn a fővárosban civilek egy csoportja tüntetést szervezett a kislánnyal való kegyetlen bánásmód ellen. 

Az eset különösen nagy port kavart belföldön és nemzetközi szinten is, de sajnos egyáltalán nem számít különlegesnek: a 6,8 milliós Paraguayban évente körülbelül hatszáz 14 év alatti lány esik teherbe, sőt, az amerikai járványügyi és megelőzési hatóság szerint az USA-ban is több ezer gyermek szül minden évben. 

Rovatok