Index Vakbarát Hírportál

A britek már jövőre távozhatnak az EU-ból

2015. május 12., kedd 12:45

Gyorsabban jön el az, amit mindenki csak blöffnek gondol: David Cameron már 2016-ban meg akarja szavaztatni a briteket az EU-ból való kilépésről. Az MTI által idézett brit források szerint a váratlanul nagy többségre szert tett konzervatívok azért siettetik a referendumot, hogy „ne akadjon össze” a 2017-ben esedékes németországi és franciaországi választásokkal.

A Guardian szerint ezenkívül a big business pártjának tartott torykon az üzleti szférából is nyomás van, hiszen az egész gazdaságot átrendezi, ha az ország távozik a közösségből, és a bizonytalanság sem tesz jót az üzleti környezetnek.

Nagy-Britannia egyébként szinte uniós tagsága kezdete óta lebegteti a kilépés lehetőségét, ezért Brüsszelben sokaknak az a véleménye, csak egy ballaszttal lenne könnyebb az Európai Unió, ha távoznának. A britek uniós megítéléséről és a távozás nem is olyan egyszerűen realizálható lehetőségéről itt olvashat.

Egyébként paradox módon a kilépés gazdasági szempontból nagyobb függőséggel járna Nagy-Britanniának, mint a tagság, a továbbra is kulcspiacnak számító EU ugyanis jelentős erőfölény-pozíciójából rákényszeríthet bizonyos szabályokat az országra. Erről a paradoxonról is írtunk ám, méghozzá itt.

Rovatok