Index Vakbarát Hírportál

Két év után talált egymásra az amerikai és az orosz külügyminiszter

2015. május 12., kedd 21:17

Hosszú idő, két év után látogatott újra Oroszországba az amerikai külügyminiszter, hogy orosz kollégájával és Putyin elnökkel tárgyaljon. Egyetértettek abban, hogy az ukrán válság békés megoldásának nincs alternatívája, és az együttműködésben nincs helye nyomásgyakorlásnak.

John Kerry amerikai külügyminiszter Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel kedden Szocsiban a nemzetközi kapcsolatokban feszültséget keltő kérdésekről folytatott megbeszéléseit. Az amerikai diplomácia vezetője két év szünet után érkezett újra Oroszországba, hogy a legfontosabb világpolitikai kérdésekről és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyaljon, számolt be az MTI.

John Kerry a Twitteren írt először erről, és

őszintének nevezte a megbeszélést.

Annyit árult el, hogy Ukrajnáról, Iránról és Szíriáról tárgyaltak. Hozzátette, hogy "fenn kell tartani a párbeszédet az Egyesült Államok és Oroszország között, minthogy világméretű problémák megoldásával foglalkozunk".  

Szergej Lavrov is egyetlen jelzőt használt. Lavrov az orosz tévé kérdésére válaszolva a tárgyalás után

csodálatosnak nevezte megbeszélését.

De mégis mi történt odabent?

Az orosz külügyminisztérium közleményben számolt be a több mint 4 órán át tartó megbeszélésről. A tájékoztatás szerint a két miniszter egyetértett abban, hogy az ukrán válság békés megoldásának nincs alternatívája, és hangsúlyozta a minszki megállapodások betartásának fontosságát is. 

Az oroszok szerint Oroszország nem felelős az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatok megromlásáért, a szankciós nyomásgyakorlás pedig zsákutcába vezet. Hangsúlyozták, hogy Moszkva kész a konstruktív együttműködésre Washingtonnal, de csak abban az esetben, ha az egyenlőségen alapul és mentes a nyomásgyakorlástól, valamint a diktátumtól.

Az orosz-amerikai viszony a Krím Oroszországhoz csatolását, valamint a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kitörését követően a hidegháborús időszakhoz hasonlóan megromlott. Washington politikai és gazdasági büntetőintézkedéseket alkalmazott Oroszországgal szemben. 

Burgonyával és paradicsommal várták Kerryt

Az orosz és az amerikai diplomácia vezetői azonban jó hangulatban kezdtek a tárgyalásnak. Szergej Lavrov a Rogyina (Szülőföld) nevű szállodához egy felújított szovjet gyártmányú fehér Pobeda személygépkocsin érkezett, amelyre 1945-2015 feliratot festettek. A megbeszélések kezdetén egy-egy kosár szokatlanul nagy méretű, krasznodari területről származó burgonyát és paradicsomot, valamint egy, a második világháborús győzelem jelképével díszített pólót ajándékozott John Kerrynek. 

A Rosszija 24 állami hírtelevízió tudomása szerint Kerry tavaly Párizsba szintén burgonyát vitt Lavrovnak. Ezúttal azonban egy bőr aktatáskával és az orosz sajtóból vett idézetek listájával lepte meg orosz kollégáját, mondván, hogy azok nem tükrözik az orosz-amerikai kapcsolatok valódi lehetőségeit, a viszony pedig rendezésre szorul. 

John Kerry és Szergej Lavrov egy Szocsiban található emlékműegyüttesnél kezdték programjukat, ahol megkoszorúzták a Fekete-tenger parti város második világháborúban elhunyt lakosainak emlékművét. Lavrov a koszorúzásra is a Pobedán érkezett.  

Az Egyesült Államok és az EU-államok vezetői nem vettek részt a moszkvai Vörös téren szombaton a náci Németország felett a második világháború európai hadszínterén aratott győzelem 70. évfordulóján tartott díszszemlén.

Rovatok