Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun megmérgeztette saját nagynénjét

2015. május 12., kedd 10:14

A CNN-nek nyilatkozott egy magas rangú észak-koreai disszidens, aki szerint

Kim Dzsongun tavaly megmérgeztette saját nagynénjét.

Kim Gjonghi meggyilkolásáról csak a pártvezető személyes testőrsége, a 974-es Egység tudott, de mára az eset kiszivárgott a felsőbb pártvezetés köreibe is. 

A nő meggyilkolására Kim azután adott parancsot, hogy az többször is kirohant férje, Csang Szongthek koncepciós pere és halálos ítélete miatt. Ahogy arról mi is írtunk, Csang Szongtheket, Kim Dzsongun befolyásos nagybátyját 2013 decemberében megalázó körülmények közepette tartóztatták le – egy tévéműsorból hurcolták el –, majd egy igazi koncepciós perben nem sokkal rá halálra ítélték, és kivégezték. A vádak drogozásról, „ellenforradalmi frakció” alakításáról szóltak, de valójában Kim Dzsongun a régi gárdától akart megszabadulni, Csang Szongthek ráadásul kínai mintára óvatos gazdasági reformokat szorgalmazott, ami még inkább felbőszítette a fiatal diktátort.

Felesége már hónapokkal férje halála előtt eltűnt az amúgy nem túl széles körű észak-koreai nyilvánosságból, de mégis úgy tűnt, nem érintik őt a tisztogatások: pont decemberben nevezték ki egy elhunyt illusztris párttag temetésnek főszervezőjévé. 

Kim Gjonghi és Csang Szongthek házassága 2013 előtt is tragikusan alakult: egyetlen lányuk 2006-ig Párizsban tanult cserediákként, de mikor otthon megtudták, hogy szeretője van, hazarendelték. Mivel a lány nem akart elválni kedvesétől, ezért 2006 szeptemberében öngyilkosságot követett el (persze ezt odahaza drogtúladagolásként tálalták a Népnek).

Az észak-koreai rezsim belső logikájánál fogva képtelen leállni a tisztogatásokkal: idén már legkevesebb 15 embert végeztek ki a pártvezért „hatalmának, tekintélyének megkérdőjelezéséért”. 

Rovatok