Index Vakbarát Hírportál

Vörös haja miatt kirekesztett férfi akarta megölni Károly herceget

2015. május 12., kedd 19:25

Egy magát a vörös haja miatt elnyomottnak érző brit szélsőjobboldali aktivista merényletet tervezett a trónörökös, Károly herceg ellen, hogy ezzel közelebb juttassa a trónhoz Károly vörös hajú fiát, Henry herceget, írja a SkyNews. A jegyzetfüzetében, ahol a gyilkosságot tervezgette Mark Colborne Anders Breivik norvég tömeggyilkoshoz hasonlította magát. Etnikai kisebbségeket is meg akart támadni, ehhez már be is szerezett cianidot, amivel be akarta fújni őket.

Colborne-t tavaly júniusban fogták el, és kedden terrortámadás tervezésének a vádjával állt bíróság elé.  A tárgyaláson többször idéztek a jegyzetfüzetéből, amely az egyik legfontosabb bizonyíték ellene. Colborne ebben egyebek mellett arról írt, hogy végezni szeretne a sötét hajú emberekkel.

Azt akarom, hogy lássák az emberek, ahogy a kisebbségi vörös hajú áldozat szerepéből teljesen átváltozom militáns terroristává, aki a szíven szúrja a bigott önkényuralkodókat és persze a kaukázusi faj sötét hajú, sötét szemű példányait

- írta Colborne, akinek állítólag problémás gyermekkora volt és sokszor érezte magát kirekesztve a fehér bőre és a vörös haja miatt. "Harcolni fogok a saját fajom felemelkedéséért. A terroron keresztül hallatom majd a hangom" - írta.

Colborne azt is részletesen kifejtette, milyen fegyverre lenne szüksége Károly herceg megöléséhez és hogyan vinné végbe a merényletet. A ciános merénylettervét azonban nem csak elméletben tervezgette, már be is szerezte a ciánt, illetve azt a vegyületet, amely a ciánt a bőrön át is felszívódóvá teszi. A férfi terve az volt, hogy ezzel a keverékkel fújja be az embereket. Ehhez kis  szórófejes üvegcséket is beszerzett.

A hálószobájában a rendőrök ezen kívül több robbanóanyagokról és mérgező vegyszerekről szóló kézikönyvet is találtak, köztük egy olyat, amit "a szegény ember James Bondjának" tartanak. Colborne furcsaságaira féltestvére, Kevin hívta fel a figyelmet, miután mérgező vegyi anyagokról szóló számlákat talált a bátyja szobájában.

Rovatok