Index Vakbarát Hírportál

Ártatlan a fekete fiatalt lelövő rendőr

2015. május 13., szerda 11:43

Nem emelnek vádat az ellen az amerikai fehér rendőr ellen, aki március 6-án lelőtt egy színes bőrű fegyvertelen fiatalt – közölte a CNN.

Az ügyész szerint a „tragikus és szerencsétlen halálesethez jogszerű fegyverhasználat vezetett”.

A 19 éves Tony Robinsont a Wisconsin állambeli Madisonban lőtte le Matthew Kenny. A rendőr vádak alóli tisztázását örömmel fogadta a rendőrszakszervezet.

Az áldozat családja szerint viszont politikai döntés született az igazságszolgáltatás rovására.

A rendőrség joggal tart attól, hogy a döntés tiltakozást válthat ki, az elmúlt hónapok hasonló esetei után kitört zavargások ismeretében. A madisoni rendőrfőnök blogjában arról írt, hogy az ilyen tiltakozások nem segítik elő a párbeszédet. Mike Koval szavai aligha nyugtatták meg azokat, akik kedden is Robinson halálának helyszínén tüntettek a feketékkel szembeni, előítéleteken alapuló rendőri erőszak ellen.

A szintén színes bőrű ügyész – aki Wisconsinban elsőként került afroamerikaiként ebbe a pozícióba – indokolta döntését. „Nem tudom visszahozni Tony Robinsont. Döntésem nem szünteti meg a rasszista aránytalanságokat sem, amelyek jelen vannak az igazságügyi rendszerünkben” – mondta Ismail Ozanne, aki szerint döntése nem érzelmi alapon, hanem a tények és a pontos jelentések ismeretében született.

Eszerint Robinson hallucinogén gombát, marihuánát és Xanaxot fogyasztott. Három segélyhívás jött a rendőrséghez arról, hogy egy őrült ember járókelőket támad meg. A rendőr ennek ismeretében érkezett a helyszínre.

Kenny beszámolója szerint Robinson megütötte őt, és a falhoz lökte. A rendőr attól tartott, újra megüti őt a fiú, és megpróbálja elvenni fegyverét. Ezért elővette fegyverét és

közelről, hétszer belelőtt Robinsonba.

Az áldozat családja szerint a rendőri beszámoló megalapozatlanul démonizálta a fiatalembert, és kétségüket fejezték ki a vizsgálat elfogulatlanságát illetően. A rendőrség ellen ezért polgári pert indítanak.

Kennynek már volt halálos ügye

Bár Tony Robinsonnak volt már rendőrségi ügye egy fegyveres rablás kapcsán, jobban árnyalhatja halálának körülményeit az a tény, hogy az őt lelövő rendőr nem először ölt olyat, akinél nem volt valódi fegyver.

2007-ben lelőtt egy ittas férfit, aki saját volt felesége házához ment egy légpuskával. Az asszony kihívta a a rendőrséget, de egy újabb telefonhívásában jelezte, hogy nincs valódi fegyver a volt férjénél, és nem jelent veszélyt. A hívás alatt ért a helyszínre Kenny, akire a hivatalos verzió szerint a férfi puskáját fordította. A rendőr azonnal lelőtte. 

Rovatok