Index Vakbarát Hírportál

Katonai puccs, káosz és rendőrlincselés Burundiban

2015. május 13., szerda 16:51 | aznap frissítve

Ujjongó tüntetők kíséretében fegyveres csapatok vonultak be szerda délután Bujumburu belvárosába – írja az Allafrica.com. A hírek szerint Godefroid Niyombare vezérőrnagy, a katonai hírszerzés nemrégiben kirúgott vezetője az elnök távollétében puccsot hajtott végre Burundiban. 

Az UK International Business Times szerint Niyombare a két fő burundi rádióban bejelentette, hogy „Burundi népe átvette az irányítást az ország fölött”. A Reuters viszont úgy értesült, hogy az elnök, Pierre Nkurunziza hivatala „viccnek” minősítette a történetet. 

A legfrissebb, kora esti hírek szerint viszont Niyombare a délutáni órákban valóban átvette az ország irányítását, amely részeként elrendelte a határok és a főváros, Bujumbura repterének lezárását.

Burundiban az elmúlt hetekben egyre élesebb volt a feszültség a kormányoldal és az ellenzéki tüntetők között. Az országban hetek óta tartanak a zavargások, a feszült helyzetben a hírek szerint a rendőrség a napokban éles lőszert is bevetett, és legalább egy ember meghalt. Ezután a tüntetők majdnem meglincseltek egy rendőrnőt, kis híján sikerült is végezni vele.

A forrongások április végén törtek ki, amikor Nkurunziza bejelntette, hogy harmadjára is elindul az elnöki pozícióért, ami ellenkezik az ország alkotmányával. Azóta a helyzet egyre jobban elfajul a néhány évvel ezelőtti adatok szerint a világ legszegényebb országának számító közép-afrikai államban. Az utcai harcokban már több mint húsz ember veszette életét, és több tízezres számban indultak el menekültek az országból. 

A 2006-ban véget ért, 13 évig tartó véres hutu-tuszi polgárháborúnak becslések szerint 300 ezer halálos áldozata volt, ezért az országban kialakult helyzet erősen aggasztotta mostanában a világ vezetőit. Az elnök (illetve talán már csak volt elnök) mostanáig nem engedett a nemzetközi nyomásnak, és nem állt el szándékától.

Az elnök szerda délig Tanzániában tartózkodott a Burundiban kialakult helyzettel foglalkozó nemzetközi csúcstalálkozón, ám úgy tűnik, otthon másképp alakulnak a dolgok, mint tervezte. Ezért a legfrissebb hírek szerint hazaindult a konferenciáról – a határ- és reptérzár elrendelése akár az ő hazatérésének megakadályozását is szolgálhatja (a menekülthullám megfékezése mellett).

Rovatok