Index Vakbarát Hírportál

Krími bort iszogatott Putyinnal Kerry

2015. május 13., szerda 09:37

Szokatlan jelzővel illette az orosz külügyminiszter John Kerry és Vlagyimir Putyin találkozóját. Szergej Lavrov szerint amerikai kollégája és az orosz elnök megbeszélése csodásan zajlott.

A négy és fél órás megbeszélésnek kiemelt jelentősége van az Ukrajna miatt feszült amerikai-orosz kapcsolatok ismeretében. Az amerikai diplomata tavaly már többször jelezte, hogy szívesen találkozna az elnökkel.

Putyin végül kedden Szocsiban fogadta is Kerryt, aki a Twitteren közölte: a találkozón őszinte beszélgetés folyt Iránról – ahol orosz egyetértéssel célegyenesben vannak a tárgyalások a szankciókkal sújtott Teheránnal az atomprogramról –, Szíriáról – ahol súlyos ellentétek vannak Moszkva és Washington között Bassar Aszad elnök rezsimje kapcsán –, Ukrajnáról – ahol végképp távol állnak az álláspontok a kelet-ukrán konfliktust és az elcsatolt Krímet illetően.

Vagy már nem is annyira távol: a beszámolók szerint Kerry krími bort ivott Putyinnal a találkozón.

A diplomáciai szempontból beszédes gasztronómiai gesztusnál fontosabb, hogy Kerry közölte a tárgyalás után:

fokozatosan visszavonhatják a szankciókat Oroszországgal szemben.

A Kommerszant napilap arra is felhívta a figyelmet, hogy Kerry a minszki megállapodás teljesítése esetére nem csak az amerikai, de az EU-által bevezetett szankciók fokozatos feloldásáról beszélt.

Kijev ennek nem fog örülni

„Ez még nem áttörés, de mégis az első egyértelmű jele annak, hogy a két nagy országnak vissza kell térnie a normális együttműködéshez” – idézte a Newsru.com Jurij Usakovot, az orosz elnök egyik tanácsadóját. Ezt a szándékot erősítette Kerry is, aki kijelentette:

„Ha Petro Porosenko katonai akciót fontolgatna, akkor mi azt javasolnánk neki, hogy még egyszer gondolja át, mert ebben az esetben veszélybe kerülne a minszki megállapodás.” Az amerikai külügyminiszter szavai elég egyértelmű jelzést jelentenek Kijevnek, hogy kénytelen lesz kompromisszumot keresni Moszkvával.

A találkozó után Kerry telefonon beszélt az ukrán elnökkel a donyecki és luganszki helyzet rendezésének lehetséges útjairól.

Rovatok