Index Vakbarát Hírportál

Brutálisan lépnek fel a francia rendőrök a bevándorlók ellen

2015. május 13., szerda 13:35

Botrányos videofelvétel került elő a franciaországi Calais-ból, amely a bevándorlók elleni brutális rendőri erőszakot mutatja be. Az eset után a francia rendőrség belső vizsgálatot indított – írja az MTI. 

A Calais Migrant Solidarity (CMS) nevű szervezet a napokban hozta nyilvánosságra a calais-i kikötő közelében készült felvételeket, amelyek azt örökítik meg, hogyan bánnak a rendőrök azokkal a menekültekkel, akik teherautókon rejtőzködve próbálnak átjutni Nagy-Britanniába. A kétperces videón látszik, hogy a rendőrök ráncigálják, lökdösik, térdükkel a földre szorítják az illegális bevándorlókat, sőt, könnygázt is bevetnek ellenük. 

Az SOS Racisme nevű szervezet tagjait sokkolták a látottak, és felszólították a belügyminisztériumot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a további túlkapások elkerülésére. A rendőrségen belső vizsgálat indult az ügyben, a vezetőség gyors vizsgálatot ígért, Boulogne-sur-Mer főügyésze pedig azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy hivatala a rendőrségi vizsgálattól függetlenül külön is foglalkozik az üggyel. Az Unsa-Police rendőrszakszervezet ugyanakkor óva intett mindenkit az „elhamarkodott ítélkezéstől″, a szerintük a videón „kiragadott jeleneteket″ lehet látni. 

A CMS május 5-én reggel készítette a felvételt, egy nappal Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter calais-i látogatása után. A közzétett videón a rendőri fellépést bemutató képsorokat Cazeneuve kijelentéseivel váltogatják. A belügyminisztertől többek között elhangzik az is, hogy számára Calais kísérleti laboratórium a tekintetben, hogy a köztársaság miként tud a legjobban eljárni″.

Brutálisan lépnek fel a francia rendőrök a bevándorlók ellen

Rovatok