Index Vakbarát Hírportál

Ha utálja a magyar politikát, akkor nézze meg, hogy mi folyik Burundiban!

2015. május 14., csütörtök 09:20

Heves harcok törtek ki csütörtök reggel a burundi állami tévé és rádió székháza körül az afrikai ország fővárosában, Bujumburában, a feltehetően külföldön tartózkodó Pierre Nkurunziza államfőt támogató katonák és az elnök megbuktatására törekvő puccsisták között - számoltak be szemtanúk és katonai források.

Hetekig tartó demonstrációk után szerdán Godefroid Niyombare, a burundi hadsereg egy tábornoka más magas beosztású katonatisztek és rendőrök jelenlétében bejelentette, hogy eltávolította tisztségéből az államfőt, aki alkotmányellenes módon harmadik alkalommal is indulni akar az elnökválasztáson.

Ehhez képest Prime Niyongabo, a katonaság vezérkari főnöke csütörtökre virradó éjszaka az állami rádióban közölte, meghiúsították az elnök elleni puccskísérletet, és csapataik továbbra is ellenőrzik a stratégiai fontosságú helyszíneket. A nehézfegyverekkel és rakétavetőkkel zajló összecsapások ezután robbantak ki a Nkurunzizához hű katonák kezén lévő épületek körül.

Nem tudni, hogy az elnök hol tartózkodik. Előző nap Nkurunziza Tanzániába utazott, hogy a kelet-afrikai államok vezetőivel megvitassa az országában kialakult helyzetet. Ugyanakkor egy tanzániai külügyi tisztségviselő azt mondta, a burundi államfő nem vett részt a Dar-es-Salaamban tartott megbeszéléseken, és hazautazott a puccsal kapcsolatos hírek hallatán. Niyombare ugyanakkor szerdán elrendelte a határok és a bujumburai repülőtér lezárását.

A puccsisták csütörtökön azonnal visszautasították a vezérkari főnök bejelentését.

Az Afrikai Unió és a tanzániai értekezlet résztvevői is elítélték szerda este a bujumburai puccskísérletet, és az alkotmányos rend helyreállítására szólítottak fel.

Egyelőre nem tudni, ki ellenőrzi a kelet-afrikai országot, amelyben április 26. óta tüntetnek amiatt, hogy Nkurunziza elnök bejelentette, harmadszorra is indul a közelgő választáson, holott az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás is csak két mandátum kitöltését teszi lehetővé az államfőnek. 

A tiltakozásokban eddig több mint húszan vesztették életüket Burundiban. Az ENSZ becslései szerint több mint 70 ezren menekültek a szomszédos országokba az etnikai alapú erőszak kiújulásától tartva.

    Burundiban az 1993 és 2006 közötti hutu-tuszi belháborúkban több mint 250 ezren vesztették életüket.

Rovatok