Index Vakbarát Hírportál

Halálos áldozata is van Spanyolországban a szokatlan kánikulának

2015. május 14., csütörtök 15:00

Már halálos áldozatot is követelt a rendkívüli kánikula Spanyolországban, ahol a hőmérséklet átlagosan 10-15 fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál, írta az MTI. A déli országrészben több helyen is 40 fok fölötti értéket mutatott a hőmérő, ami a meteorológusok szerint egy afrikai légtömegnek köszönhető. A korai nyár ráadásul a megszokott száraz nyári forróságtól eltérően inkább párás, ezért elviselése a helyieknek is nehézséget okoz. 

Csütörtökön az ország délnyugati részén található Badajozban egy 32 éves férfi halt meg hőgutától, miután a szabadban dolgozott a nagy melegben. Hiába vitték kórházba, az életét már nem tudták megmenteni.  A  Vöröskereszt felhívta az emberek figyelmét arra, hogy lehetőleg senki ne tartózkodjon sokáig a tűző napon, mindenki védje a bőrét és a fejét a napsütéstől, valamint fogyasszon sok vizet.

Az ország 50 tartományából 33-ban adtak ki hőségriasztást a hatóságok, a délkeleti Valenciában a legmagasabb szintű, vörös riasztás lépett érvénybe. A melegrekord több helyen is megdőlt. A televíziók tudósításai szerint a tengerparti városok strandjai benépesültek, aki teheti, igyekszik vízközelben átvészelni a kánikulát, amely az augusztusi időjárást idézi. 

Rovatok