Index Vakbarát Hírportál

Így tartóztatták le a sorozatgyilkos magyar nagymamát

2015. május 14., csütörtök 07:03

Nem mai történet, de ma bukkantam rá arra az eddig kevesek által látott videóra, ami megörökítette, amikor 2006 tavaszán Los Angelesben őrizetbe vették a magyar származású Olga Rutterschmidtet.

A felvételen is erős magyar akcentussal beszélő, letartóztatásakor 73 éves asszony és barátnője, a 75 éves Helen Golayt hajléktalanokat szemelt ki, etette, ruházta őket, életbiztosításokat kötött rájuk, de pusztán azért, hogy aztán hidegvérrel meggyilkolják őket és felvegyék utánuk a pénzt. Két áldozatuk volt, de nem sokkal a letartóztatásuk előtt egy újabbat próbáltak becserkészni. Az egyik áldozatuk egyébként egy szintén magyar származású hajléktalan, Paul Vados volt.

Így tartóztatták le a gyilkos magyar özvegyet

A felvételen Rutterschmidt ki van akadva, nem érti, miért akarják őt elvinni a rendőrök, ügyvédet követel. Később a rendőrautóban, amikor vélhetően a gyanúsításról szóló dokumentumot olvassa, hazugságnak nevezi azt, jóllehet ekkor még valószínűleg csak a biztosítási csalással gyanúsították őket, a gyilkosságra csak később találtak bizonyítékokat. 

A Rutterschmidt letartóztatást megörökítő felvételre azután bukkantam rá, hogy kíváncsi voltam, mi lehet most velük, néhány éve ugyanis mindkét nőt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, még feltételesen sem szabadulhatnak.  

Az ügyük egyébként elég nagy médiavisszhangot kapott annak idején, külön Wikipédia-oldal is foglalkozik velük, sőt, az CNBC női sorozatgyilkosokról szóló dokumentumsorozatában is helyet kaptak. Ebből kiderül, hogy Rutterschmidt és Golay klasszikus szociopata gyilkosok, akiknek nincs bűntudatuk és nem tanúsítottak megbánást sem. Az ügy nyomozója is nyilatkozott a filmben. Azt mondta, sok olyan gyilkossági ügye volt, ahol brutálisan végeztek az áldozattal, de olyat még nem látott, amikor valakiről csak azért gondoskodnak, hogy aztán hidegvérrel kivégezzék - ahogy tette ez a két idős nő. 

Rovatok