Index Vakbarát Hírportál

Putyin szkandercimborája siet a Fidesz segítségére Washingtonban

2015. május 14., csütörtök 07:48 | nyolc éve frissítve

Akcióba lépett a Miniszterelnökség és a Századvég által nemrég szerződtetett washingtoni lobbista, aki egy olyan kongresszusi meghallgatáson akarja kimagyaráztatni Magyarországot többek között a Putyin-barátságból, melyet Vlagyimir Putyin évtizedes rajongója, Washington egyetlen igazi putyinistája hívott össze. Egy 1,4 milliárdos szerződés a háttérben, az előtérben pedig pia, playboyok, bazi nagy fegyverek és két furcsa fehér csík. Jó szórakozást!

Ismét téma lesz Magyarország az amerikai Kongresszusban – az ilyen híreknél manapság mindenki arra gondol, hogy az Orbán-kormány valamelyik aktuálisan antidemokratikusnak tartott húzása miatt kiakadt pár washingtoni politikus, és megint előveszik a Fideszt, hogy fékekről és ellensúlyokról beszéljenek, vagy médiatörvényezzenek egy jót. 

Most viszont valami másról van szó: úgy látszik, ezúttal Magyarország nemrég leigazolt lobbistái kifejezetten szeretnék, hogy beszéljenek rólunk Washingtonban. Bár ne tennék. Legalábbis ne így.

Sör, szkander, Putyin...

Május 19-én az amerikai képviselőház külügyi bizottságának egyik albizottságában tartanak meghallgatást, a május 12-én kiküldött meghívó szerint "az amerikai-magyar kapcsolatok jövőjéről".

Az Index információi szerint ez a meghallgatás valójában magyar oldalról érkező lobbizásnak köszönhető, és a meghallgatás elképzelt célja nyilván az lenne, hogy ott javuló kapcsolatokról és erős barátságról lehessen beszélni.

Csak éppen az egészhez Washington egyik legvállhatatlanabb arcát, a Kongresszus talán egyetlen igazi putyinistáját sikerült megnyerni.

A meghallgatást ugyanis a külügyi bizottság Európa, Eurázsia és új típusú biztonságpolitikai kihívások (Europe, Eurasia and Emerging Threats) albizottságának vezetője, Dana Rohrabacher kaliforniai republikánus képviselő hívta össze.

Ahogy a Politico cikkében érzékletesen leírt jelenetből kiderül: a valaha nagy antikommunista Rohrabacher két évtizede egy görbe washingtoni estén Putyin rajongójává vált. És úgy is maradt.

Valamikor a '90-es években, nem sokkal a Szovjetunió bukása után Szentpétervár akkori polgármester-helyettese, vagyis Vlagyimir Putyin és Rohrabacher egy jó kis amerikai focizást követően egy washingtoni ír kocsmában azon vitatkoztak, vajon hogyan is lett vége a hidegháborúnak. Az amerikaiak megnyerték maguknak, vagy egyszerűen csak vége lett? A rengeteg sör után a vitát végül szkanderrel döntötték el, a történetet pedig maga Rohrabacher mesélte el pár éve.

És hogy ki nyert? A feketeöves dzsúdós, ex-KGB-s Putyin hiába nem éppen nagy darab, a kaliforniai politikus beszámoja szerint egy miliszekundum alatt alulmaradt az orosszal szemben, akinek „az izmai hihetetlenek". Rohrabacher pedig azóta is felnéz rá és amerikai politikusként az összes Oroszországot érintő kérdésben Putyin-barát álláspontot képvisel. 

A megítélése Washingtonban ennek megfelelően nagyjából a rendkívül rossztól a teljesen vállalhatatlanon át a hazaárulóig terjed.

Rohrabacher érvkészletében olyan mondatok szerepelnek, melyek alapján előbb gondolnánk, hogy a Egységes Oroszország, mint hogy a Republikánus Párt képviselőjét halljuk. Ilyenek:

Ő az tehát, aki összehívta azt a meghallgatást, ahol borítékolhatóan szóba fog kerülni Magyarország és a putyini Oroszország Washingtonból aggodalommal szemlélet közeledése. Mondjuk úgy, ez a felállás sem néz ki egy túl megfontolt dolognak, ha jobb viszonyt akarunk kialaktani az egykori szövetségesünkkel.

...fegyverek, playboyok, kokain

Rohrabachernek ráadásul pár hónapja valami egészen más miatt is magyarázkodnia kellett. A politikus különös ízlését dicséri, hogy Putyin után sikerült összehaverkodnia Dan Bilzerian playboy-pókerkirály-milliárdossal is, napjaink egyik leghírhedtebb Instagram-hősével. Bilzerian imádja mutogatni a vagyonát: képein félmeztelen nőkkel és női testrészekkel, fegyverekkel, repülőkkel, autókkal, motorokkal, kecskékkel, pénzzel, és persze más híres emberekkel szeret pózolni. Nos, Rohrabachert is egy ilyen közös fotó sodorta kisebb bajba, ez:

Merry Christmas from Congressman Rohrabacher and I #NothinSaysChristmasLikeABottleOfMezcalAndAShotgun

A photo posted by Dan Bilzerian (@danbilzerian) on

Ugye mindenki látja? Nem, természetesen nem a bazi nagy fegyverekkel volt baj, hiszen az Amerikában igazából még jópontnak is számít a közvélemény előtt. Hanem azzal a két fehér csíkkal a kép jobb alsó sarkán, ami egyesek szerint határozottan kokainnak néz ki. Bilzerian magyarázata szerint viszont csupán a pókerzsetonjain csillant meg kissé furcsán a fény.

Nos, annyi biztos, hogy Rohrabacher tekintélyének ezek után már nem sokat fog ártani, ha az Egyesült Államokban szintén nem túlságosan kedvelt Orbán-kormány ügyét karolja fel.

Currently represents Hungarian Prime Minister Viktor Orbán

Rohrabacher albizottságának meghallgatásán a hivatalos meghívó szerint az amerikai-magyar szervezetek részéről, vagyis várhatóan az Orbán-kormány védelmében Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke és Frank Koszorus Jr., azaz Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség vezetője fog felszólalni. Az Index azonban úgy tudja, Koszorús jó eséllyel nem vállalja a meghallgatást, és csupán egy írásos jelentést nyújt be. A meghallgatáson a másik oldalt a meghívó alapján Tad Stahnke, a Human Rights First emberi jogi szervezet alelnöke, korábban antidiszkriminációs programvezetője, valamint a remek és felkészült debattőrnak számító Simonyi András 2002-2007 közötti washingtoni nagykövet képviseli. 

Vagyis egyelőre nem csupán Rohrabacher személye miatt, hanem a fenti névsor alapján kirajzolódó erőviszonyokat látva sem néz ki kifejezetten jó ötletnek egy ilyen felállású meghallgatás. Az albizottság ugyanakkor az említetteken túl még másokat is meghallgathat.

És hogy ez az egész mégis kinek lehetett az ötlete? Forrásaink szerint nem a washingtoni nagykövetségnek, de nem is a külügynek.

Helyettük Connie Macket, az egykori floridai republikánus képviselőt kell a háttérben keresni, akit már Wikipédia-oldala is úgy emleget, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök lobbistája. De nem a kitiltási botrányba keveredett magyar kormány Mack egyetlen rázós ügyfele, Sri Lanka háborús bűnökkel gyanúsított kormánya is nemrég kötött vele több százezer dolláros szerződést.

Mack két floridai cége tavaly nyerte el a Miniszterelnökség közel 1,4 milliárdos pályázatát egy olyan konzorciumban, melyet a Századvég vezetett. A feladatuk a négy évre szóló szerződés szerint nem más, mint "magyarországi politikai, gazdasági és kulturális értékek és érdekek képviselete, az érdekek érvényesítésének elősegítése és lobbi tevékenység folytatása Észak-Amerikában". További érdekes, és a magyar politika szempontjából tökéletesen lényegtelen tény Connie Mack életrajzából, hogy Sonny Bono elhunyt amerikai énekes özvegyét vette feleségül.

Mack már a Századvég Alapítvány márciusi konferenciáján is előadott, ahol a lobbista a 444.hu beszámolója szerint szimplán letagadta, hogy Magyarországnak bármi baja is lenne az amerikai megítélésével, és gyakorlatilag egy önbizalomnövelő kurzust tartott, ilyen mondatokkal:

Az önök helyzete a világban sokkal erősebb, mint gondolják. (…) A magyarországi találkozóimon sokszor meglep, hogy az emberek milyen bizonytalanok. »Elég erősek vagyunk? Elég nagyok vagyunk? Jól csináljuk a dolgokat?« Hát én azért vagyok itt, hogy elmondjam: minden okuk megvan a büszkeségre!

Úgy tudjuk, az elszabadult hajóágyúként viselkedő Connie Macket nem más hozta be a rendszerbe, mint Arthur J. Finkelstein amerikai kampányguru, aki Mack 2012-es, nem mellesleg durván sikertelen szenátusi kampányát is vitte. (Itt lehet olvasni egy akkori matekozós okoskodást Finkelsteintől, miszerint Mack legrosszabb esetben is 50-50%-ra hozza ki a küzdelmet. Ehhez képest Mack végül 1 millió szavazattal, 42-55% arányban maradt alul.)

Finkelstein a Fidesznek is hosszú ideje kampánytanácsadója, többek között a negatív kampányok szakértője. És ahogy tegnap írtunk róla, Habony Árpád miniszterelnöki nemfőtanácsadóval időközben olyannyira összebarátkoztak, hogy nemrég közös londoni tanácsadócéget is alapítottak.

Rovatok