Index Vakbarát Hírportál

Újabb ókori várost rombolhat le az Iszlám Állam

2015. május 14., csütörtök 19:23

Már Palmüránál, a világörökség részeként számon tartott ókori szír városnál járnak az Iszlám Állam (ISIS) harcosai. Félő, hogy a szélsőséges iszlamisták Palmüra romjait sem kímélik majd, és ugyanúgy porrá zúzzák, mint a több ezer éves asszír épületeket Irakban. A szíriai hadsereg alig két kilométerre Palmürától csapott össze az Iszlám Állammal, írja a Guardian.

A dzsihádisták a sivatagban lezajlott kemény csaták után meglepően gyorsan érték el az oázisvárost. „Palmüra veszélyben van” – mondta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának vezetője. Az antikvitásokért felelős szíriai hatóságok félóránként beszélnek Palmürában tartózkodó munkatársaikkal, akik szerint a harcosok még nem érték el a város területét.

Palmüra ősi városa egy karavánút mellett épült több ezer évvel ezelőtt. A városon számos ókori civilizáció hagyott nyomot, az I. és II. századból származó templomai például a római és a görög stílus egyedi keverékei.

A műemlékekért felelős szíriai hatóságok munkatársai az AFP-nek azt mondták, ezeket a templomokat valószínűleg nem fogják tudni megóvni a pusztítástól. „A (múzeumokban lévő) szobrokat és egyéb műtárgyakat meg tudjuk védeni, de az épületeket nem. Azokat az ISIS a városon kívülről is el tudja pusztítani” – mondták.

„Ha ez az ősi város elesik, az egy nemzetközi katasztrófa lesz. Meg fog ismétlődni az a barbár pusztítás, ami Nimrudban, Hatrában és Moszulban történt" – tették hozzá.

Rovatok