Index Vakbarát Hírportál

Legalizálta a melegházasságot, most ki is próbálja

2015. május 14., csütörtök 23:01

Az első feladat elfogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Utána pedig rá kell jönnünk, hogy senki más véleménye nem számít – vallja Xavier Bettel, aki Jean-Claude Junckert váltotta Luxemburg kormányfői posztján. Nyíltan meleg, sőt, az elsők között fog összeházasodni várhatóan pénteken építész partnerével az új, melegházasságot lehetővé tevő luxemburgi törvény jóvoltából.

Jean-Claude Juncker az EU leghosszabb ideje hivatalban levő kormányfőjeként köszönt le 2013-ban Luxemburg miniszterelnökségéről – utódjával akkor kevesebbet foglalkozott a világsajtó, mint Junckerrel, aki nem sokkal ezután került a Lux-leaks botrány kereszttüzébe, aminek ellenére azóta is az Európai Bizottság elnöke. Most az utódján a világ szeme: Xavier Bettel nemcsak legalizálta a melegházasságot Luxemburgban, hanem az elsők közt házasodik össze párjával, Gauthier Destenay építésszel.

Ma már normálisnak számít

Lux-leaks

Luxemburg Juncker 18 évig tartó miniszterelnöksége alatt több száz multinacionális nagyvállalatnak tette lehetővé az adóelkerülést vállalati láncolatokon és könyvelési technikákon keresztül. Ezzel a nagyhercegség a többi 27 tagállam költségvetését sok milliárd euróval károsította meg az évek során. Részletek itt.

Xavier Bettel nem sokkal korábban vált széles körben ismertté, amikor 2011-ben, mindössze 38 évesen Luxembourg városának polgármestere lett. Akkor is még csak 40 éves volt, amikor 2013-ban, demokrata pártja a zöldekkel és a szocialistákkal összefogva leváltotta Junckert.

Nemcsak ő, hanem helyettese is nyíltan meleg, de gondosan ügyelnek, hogy ne csak melegügyek  szerepeljenek a napirendjükön; kezdeményezésükre a luxemburgi iskolákban hittan helyett erkölcstant fognak tanítani.

„A kilencvenes években előfordult, hogy egy női politikus azt mondta, nőiesebb vagyok, mint ő” – mondta a Buzzfeednek arról, hogy változott a társadalom hozzáállása a melegekhez. „A társadalom változik, ma már teljesen normálisnak számít, ami valaha nem volt az. Ma már úgy élheti az ember az életét, ahogy szeretné – mint egy családos politikus.”

Mindenkinek rendben kell lennie magával, a helyzetével. Kamaszkorban az első feladat elfogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, utána pedig rá kell jönnünk, hogy senki más véleménye nem számít. Ha az ember elveszíti emiatt a barátait, akkor nem is voltak a barátai. Én sosem bujkáltam. Tény, olyan vagyok, amilyen, szeretnék őszinte lenni magammal és a politikában is.

Hozzátette azt is, hogy a szexuális orientációja független a politikai ambícióitól. „Nem egy lobbicsoportért, hanem minden emberért politizálok, és vannak problémáink a munkanélküliséggel, lakhatással és a pénzügyekkel is” – mondta. Most például egy olyan népszavazás mellett kampányol, ami 16 évre vinné le a választási korhatárt, és 10 évben maximalizálná a kormánytagok hivatali idejét.

Miniatűr nagyhercegség

A legszebb Luxemburgban, hogy a legnagyobb európai miniállam. 1815-ben, a bécsi konferencián jött létre, mint nagyhercegség, de ekkor még perszonáluniót alkotott Hollandiával. Függetlenségét 1890-ben nyerte el, Adolf nassaui herceg ekkor alapította meg a mai napig uralkodó Nassau-Weilbourg dinasztiát. Franciaország, Németország és Belgium határolja, utóbbival és Hollandiával alkotja a Benelux-államokat. Fontos európai központként borítékolható, hogy Bettel az Európai Unióban is fontos figura lesz. Körülbelül 560 ezren lakják, a fő vallás római katolikus.

Bettel 2010 óta bejegyzett élettársi kapcsolatban él együtt belga partnerével, Gauthier Destenay építésszel. A kormányfő tavaly augusztusban, két hónappal az azonos neműek házasságát lehetővé tevő törvény elfogadása után jelentette be, hogy Destenay megkérte a kezét, és ő igent mondott. A bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére 2004 óta van lehetőségük a luxemburgi azonos nemű pároknak.

Bár magánéletüket amennyire tudják, magánügyként kezelik, Destenay már korábban is rendszeresen elkísérte partnerét hivatalos alkalmakra. Viszont nászútra, úgy tűnik, nem lesz idejük – Bettel hétfőn egy pénzügyi eseményen beszélt arról, hogy a mézeshetek helyett Kazahsztánba kell repülnie az Astana Gazdasági Fórumra.

Ezen a héten várható

Bettel nem az első nyíltan meleg kormányfő: Izlandon a 2013-ban visszavonult Jóhanna Sigurðardóttir, Belgiumban pedig a tavaly ősszel leköszönt Elio Di Rupo is nyíltan vállalta melegségét

Xavier Bettel

1973-ban született Luxembourgban, apja borkereskedő volt, francia-orosz anyja pedig Szergej Rahmanyinov zeneszerző közeli rokona. Bettel jogot tanult Franciaországban és Erasmus-cserediákként Görögországban, majd a már nem létező T.TV-n saját talkshow-ja is volt a 2000-es években. 1999-ben a Demokrata Párt színeiben bekerült a Képviselőházba és egyben a város képviselő-testületébe is. 2011-ben Luxembourg polgármesterévé, 2013-ban pártja vezetőjévé, majd Luxemburg miniszterelnökévé választották.

Luxemburgban bár a törvényt már júniusban elfogadták (56-4 arányban, szinte egyhangúlag és nyilvános közfelháborodás nélkül) hatályba csak hat hónap után, tehát most januárban lépett. „Hat hónap hosszú idő, de egyben lehetőséget teremt arra, hogy ismeretterjesztő, felvilágosító kampányt folytassunk, hogy ne ütközzünk akkora ellenállásba, mint például Franciaország a hasonló törvény elfogadása után” – mondta Roby Antony, a Luxemburgi Meleg Információs Központ munkatársa.

Franciaországban tömegtüntetésekhez vezetett a melegházasság elfogadása 2013-ban, volt, hogy a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen. A melegházasság engedélyezése egyébként ott Francois Hollande később megválasztott elnök választási ígérete volt.

Bettel egyébként amennyire csak teheti, titokban tartja, pontosan mikorra tervezik az esküvőt, és több bulvárlap felkérését visszautasította, hogy tudósíthassanak az eseményről. Források szerint egyáltalán nem szeretnék, ha sajtófotósok is jelen lennének. Annyit tudni, ezen a héten várható a szertartás, bennfentesek szerint pénteken.

Világszerte Argentína, Belgium, Brazília, Dánia, Dél-Afrika, Franciaország, Finnország, Hollandia, Izland, Kanada, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovénia és Uruguay engedélyezi a melegházasságot (emellett engedélyezett az USA, Mexikó és az Egyesült Királyság egyes részein – utóbbiban Észak-Írország nem ismeri el egyedül a melegházasságot).

Egy 2012-es felmérés azt kérdezte az EU tagállamainak lakóitól, mennyire lennének kibékülve (1-től 10-ig), ha meleg vagy biszexuális politikus vezetné az országukat. 17 országban volt az átlag 5 vagy 5 fölötti, és kilencben 7 feletti. Az Ipsos 2013-as nemzetközi kutatásában a magyarok fele helyeselte az azonos neműek élettársi kapcsolatának törvényes elismerését, de azzal, hogy házasságot kössenek, csak a megkérdezettek 30 százaléka értett egyet. A válaszadók között a svédek, a norvégok és a spanyolok voltak a legelfogadóbbak, a legkevésbé toleránsak a lengyelek, a dél-koreaiak, a magyarok és a japánok.

Rovatok