Index Vakbarát Hírportál

Csecsen esküvő az évezred ünnepe

2015. május 16., szombat 01:01

„Egész eddig azt hittem, hogy Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője az évszázad eseménye – ezúton kívánok nekik sok boldogságot – de az elmúlt napok meggyőztek, hogy az évezred rendezvénye Nazsud Gucsigov és Luiza Gojlabijeva házasságkötése lesz” – így helyezte európai kontextusba a csecsen elnök azt az esküvőt, amihez az ő külön hozzájárulása kellett.

Ennek oka, hogy Ramzan Kadirov 2012-ben kiállt az ellen, hogy fiatalkorúak házasodjanak össze, most viszont a menyasszony 17 éves és a csecsenföldi szabályozás szerint 18 év alatt nem köthető házasság. A vőlegénnyel e tekintetben nem volt gond: Nozsaj-Jurtovszk kerületi rendőrfőnöke már bőven nagykorú, 57 éves.

Kadirov áldása után a törvénnyel sincs gond. (Már csak azért sem, mert az nem ellenkezik a szövetségi szintű szabályozással, amely szerint szülői engedéllyel 18 alatt is köthető házasság.)

A 40 éves korkülönbségnél azonban jobban foglalkoztatta a sajtót, hogy hogyan is talált egymásra a pár. A Novaja Gazeta a névvel nem nyilatkozó helyiektől úgy tudja, a rendőrfőnök valójában nem hagyott választást a lány szüleinek és közölte: vagy adják a lányt, vagy viszi. Gucsigov a rendőrséget is bevetette a lány falujában, nehogy eszébe jusson a családnak messzire vinni őt.

Sőt a cikk szerint Gucsigov elismerte már van felesége, a többnejűséget ha az iszlám nem is ellenzi, az orosz világi törvények annál inkább. Az esküvőtől a nagy hírverés miatt először elállt, Kadirov bátorítása azonban már elég volt ahhoz, hogy erre szombaton mégis sor kerüljön.

Bármilyen furcsa, ezzel Kadirov Moszkvának akarhatott fricskát adni.

A csecsen elnök saját szavai szerint az életét is kész áldozni az orosz elnökért – pontosabban személy szerint Vlagyimir Putyinért – ám az utóbbi időben több ellentéte is támadt a hatalmat apjától megörökölt Kadirovnak a szövetségi hatóságokkal.

Különösen neheztelt azért, mert Borisz Nyemcov ellenzéki politikus februári megölése kapcsán csecsen katonák kerültek a képbe, egyiküket Csecsenföldön ölték meg elfogásakor – anélkül, hogy az akcióról az észak-kaukázusi köztársaság hatósága hivatalosan tudott volna. A gyilkosság kitervelésével és végrehajtásával vádolt Zaúr Dadajevet pedig – aki már moszkvai őrizetben van – nyilvánosan is megvédte, nagy harcosnak nevezve őt.

Ezután áprilisban a sztavropoli rendőrség ölt meg üldözés közben egy körözött férfit a csecsen fővárosban. 

„Ha engedély nélkül jelenik meg egy hatósági személy a körzetedben, attól függetlenül, hogy Moszkvából vagy Sztavropolból érkezett, lődd le” – idézte az MTI Kadirov reakcióját.

Kadirov az esküvővel azt jelezte, hogy Csecsenföldön ő a megfellebbezhetetlen hatalmi forrás, ha akarja, saját köztársaságában olyan esküvőt is összehoz, amit az orosz társadalom nem fogad el, sőt – ha igaz, hogy a főrendőrnek már van felesége – olyat, ami Oroszországban egyenesen törvénytelen.

Rovatok