Index Vakbarát Hírportál

Putyin Julius Caesart idéző, megalomán szobrot kapott a kozákoktól

2015. május 17., vasárnap 18:11 | aznap frissítve

Vlagyimir Putyint római császárként ábrázoló mellszobrot lepleztek le az orosz elnök szülővárosában, Szentpétervártól 20 kilométerre északra, írja az MTI. Az 50 centis mellszobor Putyint komoly arckifejezéssel, ókori római öltözékben, tógában és korabeli fegyverzettel mutatja. 

Putyin császárnak, a hálás kozák néptől

Az alkotást a térségbeli kozákok készíttették, akik ezzel szeretnék megköszönni az államfőnek a korábban Ukrajnához tartozó Krím félsziget tavaly márciusi bekebelezését.

A kozák közösség azért római császárként láttatja Putyint, mert ezzel szeretné kifejezni azt a vágyát, hogy az 1999 óta hatalmon lévő orosz elnök élete végéig Oroszország vezetője legyen. A kezdeményezés ötletgazdái elárulták, hogy a szombaton leleplezett mellszobrot a jövőben egy kétszer nagyobb bronzszoborra cserélik le.

Putyin, a római császár

A Krím annektálása nekik oylan, mint a berlini fal leomlása

Andrej Poljakov, a szentpétervári kozák közösség vezetője a Fekete- és Azovi-tenger között elhelyezkedő Krím-félsziget annektálásának jelentőségét a berlini fal leomlásáéhoz hasonlította. Az oroszországi kozákok most azért küzdenek, hogy visszaszerezzék a Szovjetunióban elvesztett befolyásukat, és kezdettől fogva támogatják Putyint, aki jogilag törvényesítette működésüket. A kozák csapatokat az 1917. októberi bolsevik forradalom után szerelték le, és brutális üldöztetés áldozatai lettek, amiért sokaknak külföldi száműzetésbe kellett vonulniuk. Sztálin 1953-as halála után azonban sokan közülük visszatértek hazájukba.

Emberjogi aktivisták viszont azzal vádolják a kozákokat, hogy üldözik a kisebbségi etnikumokat Oroszország déli régióiban és erővel kitoloncolják őket onnan anélkül, hogy erre fel lennének jogosítva.

Rovatok