Index Vakbarát Hírportál

Újabb várost foglalt el az ISIS

2015. május 17., vasárnap 21:12

Elfoglalták a nyugat-iraki el-Anbár tartomány székhelyét, Ramádit az Iszlám Állam (ISIS) fegyveresei, írja az MTI. Ez az első eset, hogy az ISIS elfoglalt egy nagyobb várost az országban, mióta az iraki védelmi erők és szövetségeseik hadjáratot indítottak ellenük tavaly, fokozatosan visszaszorítva őket a korábban megszállt területekről.

Az Iszlám Állam pénteken tűzte ki fekete zászlaját a szunnita többségű város kormányzati épületeire. Az iraki fegyveres erők Malaab körzetbe vonultak vissza, ahol egészen vasárnapig tartották magukat a város nagy részét elfoglaló szélsőségesekkel szemben.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök az állami televízión keresztül megparancsolta az Anbár tartományban szolgáló iraki katonáknak, hogy tartsák állásaikat. A helyzet komolyságát az is bizonyítja, hogy al-Abádi emellett - egyfajta erősítésként - parancsot adott a síita milíciáknak a bevonulásra a szunnita többségű tartományba. Ezzel a vallási különbségek miatti lehetséges vérontást kockáztatja.

A védelmi miniszter közölte, hogy a légicsapásokat indítottak az Iszlám Állam állásai ellen Ramádiban, de ahogy a miniszterelnök, ő sem mondott többet a kialakult helyzetről. A tartományi tanács egyik tagja "teljes összeomlásnak" nevezte a helyzetet Ramádiban, s közölte, a helyi tisztviselők is jóváhagyták a síita fegyveresek csatarendbe állítását.

Rovatok