Index Vakbarát Hírportál

Medvegyev megfizettetné az űrkudarcokat

2015. május 18., hétfő 17:24

Az orosz űrszektor közelmúltbeli kudarcai felelőseinek a saját zsebükből kell megtéríteniük a károkat - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő hétfőn, miután nemrégiben egy orosz teherűrhajó és egy műholdfelbocsátást végző rakéta is megsemmisült.

Minden felelősnek, köztük az irányítóknak és az építőknek is meg kell érteniük, hogy ők is anyagi felelősséggel tartoznak, hangoztatta a miniszterelnök a közelmúlt űrkudarcaival foglalkozó kormányzati ülésen. A saját zsebükből kell fizetniük, tette hozzá az MTI híre szerint.

A kormányfő arra nem tért ki, hogy a felelősöknek csak a konkrét anyagi károkat kellene-e megtéríteniük, vagy a kudarcok miatt esetleg felmondott szerződések okozta veszteségekért is őket tennék-e felelőssé.

Be kell fejeznünk a munkát és meg kell találnunk a kudarc okait, mondta Medvegyev, aki szerint a balesetek sokat ártottak az általa hagyományosan az ország büszkeségének nevezett űrprogram hírnevének.

A Progressz nevű teherűrhajót április 28-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, hogy üzemanyagot, oxigént és élelmiszert szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. Az űreszköz a fellövés után nem sokkal irányíthatatlanná vált. Mivel nem sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot, a teherűrhajó fokozatosan lesüllyedt az orbitális pályán, míg május 8-án el nem égett a Föld légkörében.

Szombaton egy orosz Proton-M típusú űrrakéta vallott kudarcot, amelynek egy mexikói távközlési műholdat kellett volna az űrben pályára juttatnia. A rakéta utolsó fokozata visszazuhant Szibériába nem sokkal a fellövés után.

Rovatok