Index Vakbarát Hírportál

Obama kiveszi az utcai rendőrök kezéből a katonai gépfegyvereket

2015. május 18., hétfő 23:52

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke betiltotta több, főleg a hadsereg által alkalmazott fegyver eladását a lokális bűnüldözési szerveknek. A döntés hátterében a tavaly augusztusi, St. Louis-i zavargások állnak. A javaslatot egy több ügynökségből álló csoport nyújtotta be az elnöknek benne azokkal a fegyverekkel, amik a mostani tiltólistára kerültek.

Láttuk, hogy a katonai felszerelés olyan érzést kelthet az emberekben, mintha megszállt övezetben lennének, ahelyett, hogy olyan erőt látnának, amely a közösségért és annak megvédéséért van ott

– mondta Obama hétfői bejelentésében, amiben kiemelte, hogy a katonai eszközök elidegeníthetik és megfélemlíthetik a helyi lakosságot.

A tiltás elsősorban a lánctalpas járművekre, tankokra, a szuronyokra, a gránátverőkre, a terepmintás felszerelésekre és a nagy kaliberű (13 milliméter) fegyverekre, illetve lőszerekre vonatkozik majd, ezzel próbálják elérni, hogy a hadszíntérre való eszközök ne kerülhessenek helyi rendőrök kezébe. Ezeket más eszközökkel váltanák ki, de ezt is csak a megfelelő felkészítés után adnák a rendőröknek.

A felszereléseket egy ellenőrzött listára tennék – többek között fegyveres repülők, kerekes taktikai járművek, mobil irányítási egységek, faltörő kosok és rohamrendőr-felszerelések kerülnének erre –, és csak meghatározott körülmények között, szövetségi jóváhagyással kaphatnák meg a jövőben.

Az elnöki rendelet az 1997-ben elfogadott 1033-as programon szigorít, melynek értelmében a fölösleget jelentő katonai eszközöket át kellett adni az állami és helyi rendőrségeknek.

Rovatok