Index Vakbarát Hírportál

25 év körüli férfit keresnek a bolgár buszra felvitt csőbomba miatt

2015. május 19., kedd 14:15 | aznap frissítve

Kihallgatták annak a bolgár busznak a sofőrjét, amelyen csőbombát találtak szombaton. Az MTI bolgár lapokra hivatkozva azt írja, hogy a sofőr szerint a Prágából Várnába tartó Omega Group 84-es járatra feltehetően az a 25 év körüli, a neve alapján cseh vagy szlovák fiatalember vihette fel a csőbombát, akinek Pozsonyig volt jegye.

Ő a Brno közeli pihenő idején nem tért vissza a buszra, erősen alkohol szaga volt, sapkát és szemüveget viselt, ruházata ócska és viseltes volt

- mondta a sofőr, aki szerint hogy Budapest közelében már azért álltak meg, mert ő is erős vegyszerszagot érzett.

Amikor megkérdezte az utasokat, hogy szállít-e vegyszert valaki, mindenki nemet mondott. Ezt követően nyitották ki a csomagtartót, ahol rátaláltak a csomagra, amelyből a szag származott. Benne egy ablakmosó folyadékot tartalmazó műanyag flakont találtak és egy óraszerkezetet kábelekkel. Ekkor hívták ki a magyar rendőrséget.

Ahogy azt hétfőn mi is megírtuk, az M0-s autópálya Anna-hegyi pihenőhelyénél vizsgálta át a rendőrség a buszt, a csomagot a Készenléti Rendőrség tűzszerészei  hatástalanították. A Hvg.hu szerint a bolgár elhárítás egyik ezredese, Ivan Bojadzsiev szerint felépítése alapján a csőbombát az Iszlám Állam, vagy más, „közel-keleti-gyökerű" szervezet helyezhette el a buszon. Bulgáriába már hazatért utasok állítása szerint a helyszínen volt olyan szakértő, aki azt mondta, a bomba hatóereje mindannyiukkal végzett volna.

A rendőrség közleményében azt írta, hogy az ügyben emberölés bűntett kísérletének gyanúja miatt indítottak nyomozást. A busszal utazó 34 bolgár és román állampolgárt kihallgatták.

A bolgár nyomozóhatóságok ugyanakkor a terrorizmus mellett azt is vizsgálják, hogy az ügy hátterében állhat-e konkurenciaharc is. Egyelőre várják a magyar és a cseh társszervektől az adatokat.

Frissítés: A TEK kedd délutáni közleménye szerint

az eddigi információk alapján nem merült fel ideológiai vagy politikai indíttatású terrorcselekmény elkövetésének gyanúja. A cselekmény a jelenlegi adatok szerint tehát semmilyen terrorszervezethez nem köthető, vallási radikalizmus sem áll a háttérben. A TEK közvetlenül nem vesz részt az eset kivizsgálásában, de minden támogatást megad a hazai és európai társszerveknek az eredményes munkához.

Rovatok