Index Vakbarát Hírportál

A túlélő karikaturista felhagy Mohameddel

2015. május 19., kedd 11:37

„Minden kiadás kínszenvedés volt, mert a többiek már nincsenek itt” – ezzel indokolta Renald Luzier „Luz”, hogy otthagyja a Charlie Hebdót. A karikaturista egyike volt a párizsi szatirikus lap elleni terrortámadás túlélőinek, de nem bírta a tíz újságíró és két rendőr halálát okozó merénylet utáni lelki nyomást – írta a Reuters.

„Álmatlan éjszakákon felidézni a történteket, azon gondolkodni, hogy mit tett volna Charb, Cabu, Honore, Tignous” – mondta Luz, aki a merénylet utáni első lapszám borítóján lévő karikatúrát is készítette. A máskor 60 ezer példányszámban kinyomott hetilapot végül nyolcmillióan vették meg világszerte.

A rajz ismét egy Mohamed-karikatúra volt, amelyen a vallásalapító egy „Je suis Charlie” feliratú táblát tart maga elé.

Luz azonban nem akar hírekkel foglalkozó karikaturistaként dolgozni, és többé nem kíván Mohameddel sem foglalkozni, mert elege van a témából.

A támadást a terroristák az iszlámot gyalázó karikatúrákra hivatkozva hajtották végre, és akadtak mások is, akik fölösleges provokációnak tartották a lap rajzait – noha azok nem annyira a vallásról, mint inkább az arra hivatkozó terroristák kifigurázásáról szóltak.

Luznak nemcsak Mohamedből van elege, de a támadás után őt elérő felhajtásból is. Attól fél, hogy elveszíti inspirációját, mert minden munkáját nagy figyelem kíséri, mintha valami hős lenne. „Nem vagyunk hősök, és nem is akartunk azok lenni” – mondta a lapnál 23 éve dolgozó karikaturista, aki szeptemberben távozik a Charlie Hebdótól.

Rovatok