Index Vakbarát Hírportál

A halászok emberségesebbek mint a délkelet-ázsiai kormányok

2015. május 19., kedd 17:22

Az Adamán-tenger körüli délkelet-ázsiai országok napok óta pinpongoztak egy több száz menekültet szállító hajóval, amelyet sehol nem engedtek kikötni, és folyton visszavontattak a nemzetközi vizekre, de múlt csütörtökön éjjel végül emberséges indonéz halászok megmentették őket.

A közeli hétszáz embert szállító hajót egy pusungi halász vette észre. A sötétben arra lett figyelmes, hogy a hajó környékén a víz tele van emberekkel, mert az elkeseredett emberek már inkább leugráltak a hajóról. A menekültek nagy része Burmából indult útnak, de voltak a hajón bangladesiek is.

Az elsőként a helyszínre érkező halászok kis csónakjaiban csak 30-30 ember fért be, de ennél sokkal többen szorultak segítségre.  "Pánikba estem, mert soha nem láttam ennyi embert a vízben. Csak húztam ki őket a a vízből egymás után, amíg tele nem lett a hajón. Utána már nem tudtam mit csinálni, de még mindig rengetegen kiáltoztak segítségért" - mondta a Guardiannak az egyik halász, Mansur.

"Nem értettem a nyelvüket, semmit nem tudtam tőlük kérdezni semmit és nem értettem, amit kérdeznek tőlem. De azt értettem, hogy segítségre van szükségük" - mondta. Mansur vészjelzéseket adott le és körülbelül két óra múlva hat nagyobb halászhajó is a helyszínre érkezett. Miután mindekit kihúztak a vízből, kimentették a hajón maradt nőket és gyerekeket is. Mansur azt mondta, ugyanezt tenné, ha legközelebb ilyen szituációba kerülne.

"Szolidaritásból segítettünk neki. Ha találunk valakit az óceánban, segítünk neki, bárki is legyen az. A rendőrség persze nem örült, de nem tehettünk mást. Ezt diktálta az emberségünk" - fejtette ki egy másik halászt.

A partra érkező menekültek élelemmel, vízzel és kávéval várták, és a helyiek megengedték nekik, hogy használják a fürdőszobájukat. "Teljesen le voltak gyengülve, főként a kicsi gyerekek" - mondta egy helyi.

Ez elmúlt hetekben több menekültekkel teli hajót is visszafordítottak a malajziai, thaiföldi és indonéziai hatóságok, mert egyikük sem akarta őket befogadni. Az ENSZ becslései szerint jelenleg körülbelül nyolcezer menekült kering valahol a délkelet-ázsiai vizeken.

Rovatok