Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália beint terrorista turistáinak

2015. május 19., kedd 06:13

Börtön vár arra a hazatérőre Ausztráliában, aki fegyveresnek állt a Közel-Keleten, akkor is, ha szakít a terroristákkal – derült ki az ausztrál kormányfő keddi interjújából. „Ha valaki külföldre megy, hogy az ausztrál törvényeket megsértve ártatlanokat öljön a fundamentalizmus és a szélsőségesség nevében, ha külföldre megy, hogy iszlamista gyilkossá váljon, nos, akkor nem várjuk vissza tárt karokkal” – idézte Tony Abbottot a Reuters.

Tárt karok helyett ezeket az embereket „letartóztatjuk, elítéljük és bebörtönözzük” – tárta fel a lehetőségeket a kormányfő. Becslések szerint ezrekben mérhető a külföldi harcosok száma Irakban és Szíriában. Ausztrál állampolgár hetven lehet köztük, akiket otthon úgy száz ausztrál támogathat.

Az októberben választásokat nyert konzervatív kormányfő által támogatott szigorú szabályozás szerint tíz év börtönre is számíthat az, aki a korlátozottan látogatható, polgárháborútól sújtott, részben az Iszlám Állam (IS) ellenőrzött országba megy, hogy ott a terroristák oldalán harcba álljon.

Rovatok