Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a bujkáló cseh szexgurut

2015. május 19., kedd 08:49

Elfogták a Fülöp-szigeteken a Csehországban Jára guru néven hírhedté vált Jaroslav Dobešt, a „Poetria Iskola” ezoterikus iskola alapítóját, akit még távollétében ítélt el tavaly, nem jogerősen, tíz év börtönre a zlíni kerületi bíróság – jelentette a Standard Newsra hivatkozva a CTK cseh hírügynökség. A 44 éves férfit a Fülöp-szigeteki idegenrendészet tartóztatta le a Siargo szigetén található Dapa városában, még pénteken.

Dobeš munkatársnőjével, a negyvenéves Barbora Pláškovával, még az elsőfokú ítélethirdetés előtt távozott Csehországból. A maximális tizenkét év börtön helyett végül Plášková nem jogerősen 9,5 évet kapott. A helyi újság által megszólított szemtanúk elmondták: Dobeš gyakran repült Siargao szigetről a Fülöp-szigetekre, amit 2005-ben hagyott el végleg: ebben az évben rendelték el Dobeš kiutasítását az országból.

A vád szerint a cseh szexguru különböző szemináriumok keretén belül „bogozta ki" fiatal lányok és asszonyok korábbi problémáit. Jára guru ugyanis azt állította pácienseinek, hogy a bennük lévő problémákért olyan régi nehézségek felelősek, amelyeket még korábbi szexuális partnereik hagytak bennük. Tehát a korábbi kapcsolattal létező kötődés akadályozza meg, hogy teljes életet éljenek. Jára guru készséges oktatónak bizonyult: minden alkalommal, szexuális aktus keretén belül, megszabadította pácienseit a „horgoktól”, kötődésektől.

A szexguru iskolájának kliensei részletesen beszámoltak a mester módszeréről, amelyről korábban semmit nem tudtak, és amit Jára guru általában a szemináriumok végén kínált fel mint gyógyulási lehetőség. Néhányan megpróbáltak védekezni a szokatlan módszerrel szemben, de egy kezdeti légzőgyakorlat után már nem tudták irányítani testüket. Ezután Plášková irányításával az iskola női oktatói az áldozatok nemi szervét izgatták, miközben újabb légzőgyakorlatokat végeztek velük, majd váratlanul megjelent a mester, és egy rövidebb szexuális aktussal fejezte be a rendhagyó gyógykezelést.

A vád összesen nyolc, 2004 és 2007 között megtörtént, különböző esetet ismertetett a bíróságon, ahol kiderült: a sértettek később poszttraumás stresszhelyzetbe kerültek. Dobeš egyébként több különböző helyszínen tartotta a szemináriumokat, a legtöbb esetben Zlinben, de Olomoucko falu egyik parasztházában is „oktatott”. Az államügyész véleménye szerint Dobeš az iskolát mint megélhetési forrásként működtette. A vád szerint a szexguru működése során mintegy 350 nőt „horgolt ki”, akik közül sokan önkéntesen vetették alá magukat a sajátos gyógymódnak.

A guru műintézménye eredetileg jógaszemináriumot, asztrológiát, tantrát és energiával való munkavégzés megtanítását kínálta fel az érdeklődőknek. Más tanúk arról számoltak be, hogy Dobeš meglehetősen nagy tiszteletnek és csodálatnak örvendett rajongói és hívei körében.

Marie, az egyik fiatal lány, akit a guru megerőszakolt, 2007-ben mesélte el történetét Tereza Tara filmrendezőnek. Akkor még hivatalosan senki nem tudott Dobeš valódi tevékenységéről. A kilencperces angol feliratú dokumentumfilm itt nézhető meg.

Rovatok