Index Vakbarát Hírportál

Nem a semmiből jött a vérfürdő Oromon

2015. május 19., kedd 09:38

Sok előjele volt az örömapa véres ámokfutásának a vajdasági Oromon, fia lakodalmának másnapján. Az 55 éves Rede Sefer lelőtte egy hónappal korábban elvált felesége szüleit, majd átautózott Martonosra, ahol még négy embert megölt: saját feleségét, 25 éves menyét és annak szüleit. Végül egy vendég ölte meg a támadót.

Sefer korábban is verte feleségét, a válás óta halálosan megfenyegette családját – írta helyszíni tudósításában a Bors.

Tankönyvi eset

A férfiban minden együtt volt ahhoz, hogy a tragédia bekövetkezzen:

A falubeliek szerint világos volt, hogy mészárlásra készül, hiszen autója csomagtartója már az esküvő alatt puskákkal és töltényekkel volt teli.

Sefer volt felesége – aki a válás óta szüleinél húzta meg magát – állítólag már alig várta, hogy az esküvő után végre visszamenjen Franciaországba, ahol nyaranta szállodában takarított.

A rendőrök borzasztóan hanyagok voltak

A tragédia könnyen megelőzhető lett volna, a lakodalom alatt is részegen balhézó, volt feleségét inzultáló, majd meg is verő férfit ugyanis az éjszaka során elvitték a rendőrök. Ám józanodást meg sem várva kiengedték. Nem sokkal később a férfi meg meg is kezdte a mészárlást – írta a Blikk.

A vajdasági Magyar Szó közölte, hogy a szerb belügyminiszter hétfőn leváltatta a zentai és magyarkanizsai rendőrállomás parancsnokait és fegyelmi eljárást indított ellenük. Nebojsa Stefanovics arra is kíváncsi, hogy miért tartott két évig a bírósági eljárás a Sefer ellen családja által 2011 novemberében tett feljelentés után. Elévülés miatt az ügy következmények nélkül zárult. A család korábban már kérte, hogy vegyék el Sefer fegyverviselési engedélyét. 2012-ben a fegyvereket elvette a rendőrség, ám később Sefer visszakaphatta, a belügyminiszter erre is magyarázatot vár.

„Pontos képet kapunk majd, hogy mikor vagy éppen mikor nem intézkedtek a rendőrök ellene, s meg fogjuk állapítani, a rendőröknek van-e, és ha van, akkor mekkora felelősségük abban, hogy ez a tragédia megtörténhetett” – mondta Stefanovics.

A gyilkos férfit csak egy francia vendég állította meg, akinek feleségét is meglőtte Sefer és gyermekük is veszélybe került. Emmanuel Danjon elvette a puskát és egy székkel fejbeverve eltörte a férfi nyakát.

Kevésen múlt, hogy Sefernek nem volt egy hetedik áldozata a martonosi házban – ahol a Bors ottjártakor a család már takarította a véres tragédia nyomait: az egyik rokon csak azért maradt életben, mert amikor Sefer ráfogta a puskát, épp kimerült a tár, így épp el tudott menekülni.

Rovatok