Index Vakbarát Hírportál

Remek érvvel nyújtja meg hatalmát a junta

2015. május 19., kedd 12:48

Mégsem lesz januárban parlamenti választás Thaiföldön, így továbbra sem adja át a hatalmat a tavaly vértelen puccsal hatalomra került katona junta.

A formálisan királyságban – a névleges uralkodó 1946 óta Bhumibol Aduljadezs, azaz IX. Ráma – a katonai vezetés azonban jól hangzó érvbe csomagolta a választás elnapolását:

előbb népszavazást tartana a készülő új alkotmányról,

amit egyébként a puccsisták által kijelölt bizottság állít össze.

Az előző alkotmányt is a jelenlegi vezetés függesztette fel, amikor tavaly májusban átvette a hatalmat a hónapokig tartó tüntetések után, a rend megőrzésének nevében.

Ezután olyan ideiglenes alkotmányt vezetett be, amely szinte teljhatalmat biztosít Prajuth Csan-Ocsának – írta az MTI.

Épp egy éve annak, hogy a junta lemondatta Jinglak Sinavatra kormányát, és az ország első női miniszterelnöke ellen korrupció vádjával eljárás indult. A kedden indult per a rizstermesztőknek nyújtandó, négymilliárd dolláros segélyprogrammal kapcsolatos visszaélésekről szól.

A népszavazásról szóló bejelentésből következik, hogy legkorábban csak 2016 augusztusában lehetne választást tartani. Az ellenzék szerint a halasztás nem szól másról, mint a Sinavatra család hatalomból való kiszorításáról, a rojalista katonai vezetés befolyásának megőrzésére.

A kormányfő bátyja, Thakszin Sinavatra 2001 és 2006 között maga is miniszterelnök volt, sokan az ő bábjának tartották Jinglakot is. A 65 éves politikust akkor ismét egy puccs mozdította el – Thakszin jelenleg Dél-Koreában él –, ám 2011-ben az általa irányított új mozgalom élén húga került hatalomra. 

A kormányellenes tüntetések őt 2013 decemberében érték el: a tömegek a Sinavatra család üzleti befolyása miatt tiltakoztak és felléptek a magukat megkárosítottnak érző rizstermesztők is.

A junta tavaly májusi hatalomátévtelkor tehát a kormány nem állt népszerűsége csúcsán.

Ettől függetlenül felmerül a gyanú, hogy a kedden induló per inkább politikai leszámolás, mint objektív igazságszolgáltatás. „Készen állok, hogy megvédjem magam” – nyilatkozta a Reutersnek Jinglak Sinavatra a bíróság előtt. A politikusnő ezután a demokrácia győzelmének elkerülhetetlenségéről szólt, ezért arra kérte híveit, hogy tartózkodjanak bármiféle erőszaktól.

Rovatok