Index Vakbarát Hírportál

187 millió dollárnyi adományt sikkasztottak el Amerikában

2015. május 20., szerda 14:28

Az évtized jótékonysági sikkasztására derült fény az Egyesült Államokban, ahol állítólag 187 millió dollárnyi, rákbetegeknek szánt adományt nyúltak le négy nagy alapítvány tisztségviselői - írja a Mashable.com

Az Amerikai Rák Alapítványt (Cancer Fund of America), az Amerikai Gyermekrák Alapítványt (Childern's Cancer Fund of Amerika), a Rákbetegeket Támogató Szolgálatot (Cancer Support Services), és a Mellrák Társaságot, illetve ezek vezetőit azzal vádolják, hogy az adományokból többek között kocsikat, luxusutakat, koncertjegyeket vásároltak, főiskolai tandíjakat fizettek be, sőt, egyesek saját családtagjaikat regisztrálták fizetős társkereső oldalakon a pénzből. 

A szervezetek profi adománygyűjtők segítségével, változatos módokon szerezték a pénzt, közvetlen hívásokkal, levelekkel, hirdetésekkel bombázták az adakozókat, még egy külön szervezetet is létre hoztak abból a célból, hogy szövetségi alkalmazottakat jótékonykodásra bírjanak.  A hivatalos verzió szerint a rákbetegek gyógyszeres kezelésére, szállítására, hospice-ellátására gyűjtöttek, de a pénz nagy részéből végül saját maguk és környezetük szórakozását finanszírozták. A hírek szerint könyvelési trükkökkel is éltek, hogy azt a látszatot keltsék, hogy a pénz a megfelelő célokra megy el. 

A négy nagy szervezet közül háromnak a vezetője már beleegyezett, hogy többé semmilyen adománygyűjtő tevékenységet nem folytathat, de a dolog várhatóan nem marad ennyiben, jelenleg mind az ötven államban és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnál (FTC) is nyomoznak a korrupt szervezetek ügyében. 

Rovatok