Index Vakbarát Hírportál

Kémet fogtak Moszkvában

2015. május 20., szerda 14:55

Letartóztatták a litván hírszerzés egy munkatársát Moszkvában - közölték szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB).

Az FSZB közleménye szerint a litván állampolgárt, az "illegális hírszerzés" munkatársát titkos információkat tartalmazó dokumentumok átvételekor kedden érték tetten az orosz fővárosban. A papírokat egy orosz állampolgár adta át a litván kémnek, akit a moszkvai Lefortovo börtön vizsgálati fogdájában tartanak őrizetben.

Az orosz sajtó időközben nyilvánosságra hozta a hírszerző nevét is: Arstidas Tamosaitis letartóztatását a lefortovói kerületi bíróság két hónapra elrendelte. Ellene kémkedés gyanújával indult meg a büntetőeljárás. 

Az FSZ szerint a férfi a bizonyítékok bemutatását követően beismerő vallomást tett. Az orosz titkosszolgálat azt is nyilvánosságra hozta, hogy az illető bevallotta: a Litván Köztársaság védelmi minisztériuma operatív szolgálatának (katonai hírszerzésének), azon belül is a kettes számú főosztálynak a tisztje. 

Az illegális hírszerzőt az különbözteti meg a "legális" hírszerzőtől, hogy az előbbiről az orosz hatóságok tudják, vagy sejtik, milyen tevékenységet folytat, mert például akkreditált diplomata. Az illegális hírszerző ezzel szemben teljes fedésben van (például üzletember, diák vagy turista), így nehezebben is kerül a fogadó állam kémelhárításának látókörébe. 

A Kommerszant című orosz napilap internetes változata emlékeztetett rá, hogy április végén Litvániában elfogtak, majd őrizetbe vettek egy orosz férfit kémkedés vádjával. A litván hatóságok szerint az illető célja az volt, hogy litván állami intézményekbe, rendvédelmi és hírszerző struktúrákba jusson be. Április 30-án egy vilniusi bíróság elrendelte a kémkedéssel gyanúsított orosz három hónapra való letartóztatását.

Oroszország és a balti államok, - az EU- és NATO-tag Észtország, Litvánia, Lettország - kapcsolata az ukrán válság és a NATO-erők baltikumi jelenlétének erősítése miatt feszültebbé vált.

Rovatok