Index Vakbarát Hírportál

Orbán találkozik Cameronnal

2015. május 20., szerda 12:52

Orbán Viktor csütörtökön az Európai Unió keleti partnerségi csúcstalálkozójára utazik a lett fővárosba, Rigába, írta az MTI. Csütörtök este egy díszvacsorával kezdenek, amelyen állam- és kormányfők vesznek majd részt. Pénteken a rigai Nemzeti Könyvtárban a lett miniszterelnök, Lajmdota Sztraujuma valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadja a csúcstalálkozóra érkező delegációvezetőket.

Orbán Viktor pénteken délelőtt külön megbeszélést folytat David Cameron brit miniszterelnökkel és szervezés alatt vannak más kétoldalú találkozók is, mondta Havasi Bertalan.

A 2009-ben indult keleti partnerség uniós kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy az érintett országokat (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova, Ukrajna és Fehéroroszország) támogassák politikai, szociális és gazdasági reformtörekvéseikben a demokratizálódás és a jó kormányzás, az energiabiztonság, a környezetvédelem, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődés érdekében.

Magyar és uniós szempontból a keleti partnerségnél fontosabb lehet Orbán és Cameron megbeszélése, ami akár az EU-ban zajló bevándorlásvitát is befolyásolhatja. Orbán mögé elképzelését részben támogatta az EP néppárti frakciója, de a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció kérdéseit elutasította. Ha a brit miniszterelnök támogatja Orbánt, az kihathat a magyar kormányfő törekvésére, azaz hogy nemzeti hatáskörben szabályozzák a bevándorlás kérdését. Igaz, nagyjából ez most is így van.

Mint azt korábban részletesen megírtuk, Orbán természetes szövetségesének számít a Brüsszel ellen vívott háborújában Cameron, akit nemrég választottak újra meglepően nagy többséggel. A két politikus kapcsolata elég egyenlőtlen és rendszertelen, de volt, amikor egy este erejéig azt lehetett hinni, a brit–magyar tengelyen bukik az Európai Unió.

Rovatok