Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam elfoglalta Palmürát

2015. május 21., csütörtök 01:05

Az Iszlám Állam harcosai betörtek az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori szíriai romváros, Palmüra területére szerdán - közölte az MTI. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns ellenzéki szervezet számolt arról be, hogy a dzsihadisták offenzívát indítottak, és több mint száz kormánykatonát öltek meg jelentések szerint.

Az OSDH csütörtök reggeli jelentése szerint egész Tadmur (a romváros mellett található település) az ISIS ellenőrzése alá került, beleértve a katonai légitámaszpontot, a börtönt és a hírszerzés helyi központját, amelynek illetékessége az egész szíriai sivatagra (Badíja) kiterjed. A várostól délnyugatra nagy területen elhelyezkedő romvárost nem sokkal éjfél után rohanták le - közölte Rámi Abdurrahmán, az OSDH vezetője.

A szíriai állami tévé szerda este beszámolt arról, hogy a kormánypárti erők kimenekítették a városból a lakosság legnagyobb részét, majd kivonultak onnan.

Az Iszlám Állam Twitter-profilján megerősítette, hogy a kormánypárti erők összeomlása után teljesen elfoglalta Tadmurt. "A visszavonuló erők számos halottjukat hátrahagyták" - írták. Tadmur ostromában annak május 13-i kezdete óta legalább 462 ember halt meg az OSDH szerint, közöttük 71 civil, a kormányerők 241 katonája és 150 dzsihadista. A civilek közül sokakat az IÁ emberei gyilkoltak meg.

Féltik a múzeumot és a nagy építményeket

A szíriai örökségvédelmi hivatal vezetője, Maamún Abdul-Karím arról számolt be, hogy Palmürából több száz értékes szobrot biztonságos helyre szállítottak, nehogy az Iszlám Állam martalékává váljanak. Egyelőre nem érkezett hír arról, hogy elkezdték volna a műenlékek lerombolását.

A szíriai tisztségviselő azzal a kéréssel fordult az ország hadseregéhez, a fegyveres ellenzékhez és a nemzetközi közösséghez egyaránt, hogy védjék meg a 2000 éves pazar római oszlopsorairól híres világörökségi helyszínt a szélsőségesektől.

"Féltjük a múzeumot és a nagy építményeket, amiket nem tudunk elvinni (Palmürából). Ez az egész világ csatája" - közölte.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója közölte, nagyon aggódik a romvárosért. A főigazgató a harcok azonnali beszüntetésére szólította fel a feleket, és arra figyelmeztetett, hogy az összecsapások veszélybe sodorják a Közel-Kelet egyik legfontosabb műemlékét.

Kitelepítették a lakosságot

A kormánypárti hadsereg kitelepítette Tadmur lakosságát, a város központjában pedig heves összecsapások folytak.

Az Iszlám Állam múlt héten vette ostrom alá a Szíria középső területén fekvő Tadmur városát, a hét végén pedig a térségben két fontos földgázmezőt is elfoglalt. A település a fővárost, Damaszkuszt az Iszlám Állam egyik fellegvárának számító Deir-ez-Zórral összekötő úton fekszik, ezért stratégiai fontossággal bír a dzsihadisták számára.

Az 50 ezer lakosú Tadmurtól fél kilométerre délnyugatra elterülő, romjaiban is impozáns látványt nyújtó Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem központjaként szolgált, a karavánok hosszú évszázadokon keresztül ott haladtak át.

Pusztítják a kultúrát

Az Iszlám Állam szervezet a közelmúltban több olyan videofelvételt is közzétett az interneten, amin harcosai történelmi emlékhelyeket dúlnak szét. Az iraki Moszul, Nimrúd és Hatra városokban az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékeket pusztítottak el, a szintén iraki Horszábád körzetében pedig asszír építészeti maradványokat semmisítettek meg. Emiatt sokan attól tartanak, hogy Palmürában is súlyos rombolást végeznek. 

Rovatok