Index Vakbarát Hírportál

Bűncselekmény lesz munkát adni az illegális bevándorlóknak Nagy-Britanniában

2015. május 21., csütörtök 14:07

A brit kormány bűncselekménnyé akarja nyilvánítani a jogcím nélküli bevándorlók illegális munkavégzését. A nekik folyósított bér így bűncselekményből származó jövedelemnek minősül majd, és a brit hatóságok ennek alapján lefoglalhatják ezeket a jövedelmeket, jelentette be David Cameron.

A tervezet szerepelni fog a május 7-ei parlamenti választás után alakult új konzervatív kormány első évének törvényalkotási programjában, amelyet a jövő héten ismertet a parlamenti évad hivatalos megnyitóján II. Erzsébet királynő.

A cél az, hogy Nagy-Britannia a jelenleginél kevésbé vonzó célországa legyen az illegális bevándorlóknak. Az új jogszabály betartatására külön munkacsoport jön létre, amelyet személyesen Cameron vezet majd.

A brit kormány emellett bűncselekménnyé akarja nyilvánítani azt is, ha a brit munkaközvetítő ügynökségek csak külföldön toboroznak munkaerőt nagy-britanniai állásokra, anélkül, hogy ezeket a munkahelyeket Nagy-Britanniában, angol nyelven is meghirdetnék.

A brit statisztikai hivatal (ONS) éppen csütörtökön tette közzé legújabb éves összeállítását a migrációról, és az adatok szerint a tavalyi évben 318 ezer volt a Nagy-Britanniában tartósan letelepülő új bevándorlók száma az egy évvel korábbi 209 ezer után.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint meredeken növekszik az EU-társállamokból érkezők száma is: az idei első negyedévben 283 ezerrel több külföldi EU-állampolgár élt Nagy-Britanniában, mint a tavalyi azonos időszakban.

A brit kormányfő ezzel kapcsolatban kijelentette: az Európai Unió és London viszonyának átalakításáról Brüsszellel tervezett tárgyalásai során "abszolút követelményként" terjeszti majd elő a külföldi EU-munkavállalóknak járó szociális ellátások szabályainak módosítását a migráció csökkentése végett.

Rovatok