Index Vakbarát Hírportál

FAZ: Orbán ismét egész Európát maga ellen fordította

2015. május 21., csütörtök 15:06

A Frankfurter Allgemeine Zeitung nevű német konzervatív lap csütörtöki számában elemzi Orbán Viktor strasbourgi beszédét. A Beszélni róla azért talán szabad című írás szerint a magyar kormányfő a halálbüntetés kérdését a véleményszabadság témakörébe utalta, és ezzel a szerzők szerint a baloldali és a liberális táborból "bírálatok özönét váltotta ki, a kereszténydemokratákból pedig zavart hallgatást, vagyis a miniszterelnök ismét egész Európát maga ellen fordította, de valószínűleg éppen ez volt a célja".

Az MTI által idézett cikk szerint egyes baloldali képviselők egy Magyarországot elítélő határozatot is előkészítettek, de ebben az Európai Néppárt - amelynek a Fidesz is tagja -, illetve az Európai Néppárttal "nemhivatalos nagykoalícióban" együttműködő szociáldemokraták nem voltak partnerek. Mint írták,"úgy hírlik, a magyar Zöldek is eltanácsolták európai párttársaikat attól, hogy felfújják az ügyet", mert úgy vélik, hogy az "európai beavatkozások csak fékeznék" a Fideszt a "lefelé tartó belpolitikai spirálban".

A halálbüntetés körüli vita "természetesen nem teljesen ezoterikus" - írták a FAZ szerzői. Megjegyezték, hogy az ellenzék szerint a Fidesz a korrupciós vádakról akarja elterelni a figyelmet és megpróbálja kifogni a szelet a Jobbik vitorlájából.

Orbán a kitaszított címmel közölt kommentárt a Der Standard osztrák napilap is csütörtökön. A liberális újság budapesti tudósítója szerint a magyar miniszterelnök olyan menekültekkel szemben uszítja a lakosságot, akik valójában nem is léteznek. Gregor Mayer úgy véli, a félelemkeltés olcsó fogás, a populisták eszköztárához tartozik. Mint írja, ezek a hangok Strasbourgban hamisan és élesen szólnak.

A szerző szerint a magyar miniszterelnök saját pártcsaládjában is egyre kitaszítottabb. Mayer úgy látja, Orbán dacos gyerekként állítja, hogy a halálbüntetésről ő csupán csak beszélni szeretne.

Rovatok