Index Vakbarát Hírportál

A kínaiak figyelmeztették az amerikai megfigyelő repülőt

2015. május 22., péntek 12:33 | aznap frissítve

„Itt a kínai haditengerészet...itt a kínai haditengerészet...Kérem, forduljanak vissza, hogy elkerüljük a félreértéseket" – jelentkeztek be a kínaiak, miközben egy P8-A Poseidon megfigyelőgép fedélzetén a CNN stábja is elrepült a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású részei felett, ahol Kína az elmúlt időszakban a semmiből húzott fel mesterséges szigeteket a korallzátonyokra.

A CNN szerint a repülés alatt nyolcszor érkezett figyelmeztetés a kínaiaktól. Michael Morell, a CIA volt igazgatóhelyettese azt mondta, hogy megvan az esélye egy háborúnak az Egyesült Államok és Kína között valamikor a jövőben.

A dél-ázsiai térség és az egész világ egyik legveszélyesebb konfliktusforrása lehet a Spratly-szigetek környéke, miután Kína és a környező országok évek óta egymásnak feszülnek a terület hovatartozása miatt, pedig a tényleges kiaknázásra még várni kell. Az Egyesült Államok is átcsoportosítja haderejének egy részét a csendes-óceáni térségbe a következő években, így többek között a szigetek fölött néz majd farkasszemet Kínával.

Áprilisban olyan új műholdképek kerültek elő, amiken az látszik, hogy Kína nagy erőkkel húzza fel a kifutópályákat a szinte a semmiből emelt mesterséges homokszigetekre. Az elmúlt években egymást érték a hadgyakorlatok és erődemonstrációk a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalának számító Dél-kínai-tengeren, ahol a tömérdek lakatlan kis sziget és most már néhány mesterséges társuk olajkincsekben gazdag, feltáratlan lelőhelyek tetején csücsülhet.

Rovatok