Index Vakbarát Hírportál

A világ legnagyobb szállodája épül Mekkában

2015. május 22., péntek 22:22

2017-től – a spirituális feltöltődésen és az egyéb látnivalókon túl – tényleg megéri majd Mekkába zarándokolni, itt nyílik ugyanis a világ eddigi legnagyobb szállodája.

 A világ egyik legnagyobb kupolájával, 45 szintjével, 12 tornyával, illetve négy helikopter fel- és leszállóhellyel már önmagában is impozáns látványt nyújt majd az épület, belül azonban tízezer hálószoba és 70 étterem várja majd az ide érkezőket, továbbá lesz még benne buszállomás, bálterem, bevásárló- és konferenciaközpont is.

Az épület a mekkai nagymecsettől, az al-Maszdzsid al-Harámtól – amelyben a híres Kába szentély is található – mintegy két kilométerre épül, öt emeletét pedig a szaúdi királyi család kap majd meg egyedi használatra. Parkolója hat szintes lesz, amiben akár 3000 autó is elfér majd.

Guardian a látványtervek láttán azt írja, hogy a tornyok olyan közel vannak egymáshoz, hogy a leendő vendégek nagy valószínűséggel átlátnak majd a szemközti szobákba.

Nem mindenki örül azonban a hírnek, néhány muszlim azt kifogásolja, hogy a luxushotelek felhúzásával megfosztják Mekkát a szentségétől, és ez a tendencia szinte Las Vegasszá változtathatja a várost. A legnagyobb problémának azonban nem feltétlenül ezt tartják, hanem hogy ezzel tuljadonkéépen kisöprik Mekkából az átlagos pénztárcájú zarándokokat.

Korábban a Las Vegas-i MGM Grand Hotel volt a világ legnagyobb szállodája 6852 szobával, a mekkai megahotel a tízezer hálójával azonban jócskán lekörözi majd. Egyébként mintegy  3,5 milliárd dollárból épül, amit Szaúd-Arábia pénzügyminisztériuma finanszíroz.

Rovatok