Index Vakbarát Hírportál

Először győzhetnek a melegek népszavazáson

2015. május 23., szombat 00:27

A mélyen katolikus Írország népe ma igent mondhat a melegházasságra. Teljes a társadalmi konszenzus, a kormánypártok és az ellenzék is az igen mellett áll: ha ma estére valóban többségben lesznek a támogató szavazatok, az alkotmányba írják, hogy nemre való tekintet nélkül lehet házasodni. Pedig a mélyen katolikus országban 22 évvel ezelőtt még bűncselekménynek tartották a homoszexuális kapcsolatokat.

Nyugat-Európában Írország volt az utolsó állam, ahol bűncselekménynek tartották a homoszexuális kapcsolatot. Alig 22 évvel később, a pénteki népszavazás nyomán pedig nagy valószínűséggel már házasságot is köthetnek a melegek a szigetországban. A mélyen katolikus ország – ahol az 1995-ös népszavazásig még a válás is tilos volt – ezzel a 19. állam lesz a világon, ahol engedélyezik a házasságot az azonos neműek között. És az első, ahol erről népszavazással döntöttek.

A 6,3 milliós szigetországban az Ipsos MRBI felmérése az igenek győzelmét jósolja. Eszerint

a lakosság 74 százaléka ért egyet az azonos neműek házasságának engedélyezésével.

Generációk szerint mérhető ugyan a különbség a támogatottságot illetően, de a többség mindenütt markáns: a 35 év alattiak 89, az 55 év felettiek 61 százaléka áll ki az egyenjogúsítás mellett.

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a kormányfő is az igenekért kampányolt szerdai televíziós beszédében.

Nem kell félni attól, hogy valaki a szerelemre és az egyenlőségre szavaz.

idézte Enda Kennyt a Guardians. A kormányfő ezt heteroszexuálisként mondta, hangsúlyozta, hogy nem szeretne „melegbálvánnyá” válni azzal, hogy kiáll az azonos neműek házassága mellett.

A népszavazást eredetileg a Munkáspárt kezdeményezte már a 2011-es parlamenti választás kampányában. Miután a párt koalícióra lépett a jobbközép Fine Gaellel, megállapodtak arról, hogy létrehoznak egy alkotmányozó testületet, amely elé felterjesztik a kérdést. A 2012-ben létrejött, 2014 márciusáig dolgozó gyűlésben 29 parlamenti képviselő, négy északír párt képviselője és 66 véletlenszerűen kiválasztott civil vett részt. A testület 79 százalékos többséggel támogatta a népszavazás kiírását. Jogilag a döntés nem volt kötelező érvényű a kormányra nézve, de a megállapodás alapján elfogadta azt.

A társadalmi konszenzus ismeretében nem meglepő, hogy nincs éles különbség az ügy megítélésében a kormánypártok és az ellenzék között sem: a Fina Gael és a Munkáspárt mellett támogatja az azonos neműek házasságát a Fianna Fáil, a Sinn Féin is támogatja. A 164 fős parlamentből ezek a pártok 136 képviselőt adnak.

Keresztények és toleránsak

A népszavazás egész pontosan az alkotmány módosításáról szólna. A javasolt módosítás szerint

Megnyílt a visszaút

Magyarországon 2009-ben vált lehetővé, hogy az azonos nemű párok jogilag is elismert köteléket létesítsenek egymás között. A bejegyzett élettársi kapcsolat sokban közelít a házastársak jogállásához – például az özvegyi jogokat illetően – de gyermeket nem fogadhatnak örökbe. (Míg az egyedülállók elvileg igen.)

A 2013-ben életbe lépett új Polgári törvénykönyvből azonban kimaradt a bejegyzett élettársi kapcsolat fogalma, amit Szabó Máté, az alapvető jogok akkori biztosa kifogásolt. Az ombudsman állítását az igazságügyi minisztérium visszautasította azzal, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatra nincs hatással az új Ptk., hiszen arról egy külön törvény rendelkezik. Ám az aggodalmat épp ez jelenti: elég azt az egyetlen törvényt eltörölni ahhoz, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatnak a jövőben már ne legyen helye a magyar jogrendben.

az alkotmány 41. cikkelye így kezdődne:

Féadfaidh beirt, gan beann ar a ngnéas, conradh pósta a dhéanamh de réir dlí.

Azaz, „házasság a jog szerint két ember között köthető, tekintet nélkül a nemükre.” A támogatással elhárul az alkotmányos tilalom az azonos neműek házasságkötése elől.

Az ellenzők táborát magától értetődően a katolikus egyház fogja össze – bár a felmérések alapján nagy az átfedés a magukat katolikusnak vallók (az ország lakóinak 84 százaléka) és az egyneműek házasságát támogatók (74 százalék) között. A "Vote no"-mozgalom legfőbb civil szervező erejét a Mothers and Fathers Matter (Számítanak az apák és anyák) szervezet adta, Plakátjaikon egy gyermekét arcon csókoló férfi és nő látható, alatta a "Szavazz nemmel" felirattal.

Egy kisebb plakátháború is kialakult az elutasító üzenet kapcsán. Egy dublini hotel meleg tulajdonosa 50 százalékos kedvezményt ígért azoknak, akik letépnek egy "Vote no" plakátot, mert "zavaró, hogy a környéken szinte csak ez látható."

A Mothers and Fathers Matter eredetileg az örökbefogadást szabályozó törvény módosítása ellen alakult meg 2014-ben. Aktívan kampányolt, a parlament előtt is tüntetett az új törvény április megszavazásakor. A mozgalom kapcsán az UNICEF is kénytelen volt megszólalni. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete szerint a civil csoport félrevezetően hivatkozott egy UNICEF-felmérésre, a gyermekek lelki sérülékenysége és az egyszülős családok közötti összefüggésről beszélve.

A keresztény gyökér nem akadály

Nem csak a egyenjogúsítás terén élen járó Skandinávia és Hollandia, de a diktatúrákból átlépett, mélyen katolikus országok is gyorsan beálltak a melegek jogegyenlőségét biztosítók élbolyába.

Portugália és Spanyolország mellett Argentína, Brazília, Uruguay és egyes szövetségi területein Mexikó is lehetővé tette az egyneműek állam által elismert házasságát. Az aprtheid utáni Dél-Afrika is biztosítja ezt, egyedüliként Afrikában, ahol több országban – Szudán, Mauritánia, Nigéria északi szövetségi államai – halállal büntetik a homoszexuális viszonyt. Észak-Afrikában, Kelet-Afrikában általában börtön jár érte, Tanzániában és Ugandában egyenesen életfogytiglan.

Ázsiában Szaúd-Arábia, Jemen, Irán, Afganisztán és Brunei szintén halállal büntet, Banglades, Pakisztán és Mianmar életfogytiglannal.

A legliberálisabb Libanon 2013-ban vette ki a betegségek sorából a homoszexualitást. Ezzel valójában nincsenek annyira távol: az Egyesült Államok utolsó államában csak 2003-ban szűnt meg az utolsó büntető szabályozás. Magyarországon 1961 óta nem büntethető a felnőttek közötti, kölcsönös beleegyezésen alapuló homoszexuális kapcsolat. Ez a régióban élenjáró volt, Oroszországban 1993-ig, Romániában 1996-ig elvileg büntethetők voltak a homoszexuálisok.

De Nagy-Britannia is csak hat, Németország pedig nyolc évvel Magyarország után törölte a bűncselekmények közül az egynemű szexuális kapcsolatot.

A jog már elismerte a meleg íreket

2009 óta Írországban már létezik a bejegyzett élettársi kapcsolat – ahogy Magyarországon is –, amely azonos neműek számára is elérhető. A lehetőséggel eddig ezer pár élt. Jogi szempontból ez már majdnem azonos a házassággal, öröklés, adózás, nyugdíj vagy szociális juttatások terén.

Különbség volt azonban az örökbefogadást illetően, ám az ezt lehetővé tévő törvény hamarosan életbe lép – a felmérések szerint ezt is támogatja az írek 80 százaléka.

A népszavazáson az igenek győzelme után a melegek számára létesített bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye megszűnik, a jövőben már csak a házassággal erősíthetik meg jogilag a kapcsolatukat a melegek is.

A népszavazás természetesen a polgári házasságkötésről szól, az egyházat közvetlenül nem befolyásolja, így továbbra sem lesznek meleg esküvők a templomokban. Hacsak egyszer Róma másként nem rendelkezik.

Rovatok