Index Vakbarát Hírportál

Kína nem fog elsőként atombombát ledobni

2015. május 26., kedd 08:42 | aznap frissítve

A kínai hadsereg nem indít elsőként támadást, de megtámadása esetén ellencsapással válaszol – fogalmaz egyebek mellett a Kína „aktív védelmi” stratégiáját felvázoló, kedden kiadott Fehér könyv, írta az MTI. Nem túlzás azt mondani, hogy a 25 oldalas, viszonylag szűkszavú dokumentum a világ egyik legnagyobb gazdasági-katonai hatalmának stratégiája – legalábbis amit nyilvánosságra hoztak belőle. 

A Fehér könyv nem tartalmaz több konkrétumot, mint az elmúlt 25 év magyar politikai pártjainak választási programjai, de azért megérdemel néhány szót. 

Kína szerint a globális kormányzási és az ázsiai és csendes-óceáni geostratégiai struktúrában, a nemzetközi gazdasági versenyben és katonai területeken történelmi változások vannak folyamatban, átalakulóban van a hatalmi egyensúly.

Az ázsiai nagyhatalom belátható időben belül nem látja veszélyét egy újabb világháborúnak, de úgy véli, helyi háborúk kitörése továbbra is fenyeget. A Fehér könyvben azt is leszögezik, hogy nem törekszenek egyeduralomra, erejüktől függetlenül nem áll szándékukban terjeszkedni, független, békés, védelmi politikát kívánnak folytatni. 

A szerzők négy, az ország számára kritikus biztonsági területet neveztek meg, amelyek: az óceán, a világűr, a kibervilág és a nukleáris erők. 

Fegyverkeznek, mert súlyos veszély leselkedik rájuk

A térség biztonsági helyzetét jellemezve kitértek arra is, hogy az Egyesült Államok megerősítette katonai jelenlétét és katonai szövetségét a térségben, míg Japán a szerzők szerint a háború utáni rendszer felszámolására törekszik, katonai és biztonságpolitikájának átalakításán dolgozik. A Koreai-félsziget és Északkelet-Ázsia instabil, a térségben újjáéledt a terrorizmus, a vallási szélsőségesség és a szeparatizmus. A Kína-ellenes erők pedig sosem hagynak fel próbálkozásaikkal egy „színes forradalom” kirobbantására – olvasható a dokumentumban.

Az új nemzetközi körülmények közepette, Kína modernizációjának részeként és békés fejlődésének garanciájaként célul tűzték ki a nemzetvédelem és a fegyveres erők megerősítését. Úgy fogalmaznak, hogy a kor követelményeihez igazodóan a helyi információs háborúk sikeres megvívására készülnek, miközben a kínai számítógépes, információs infrastruktúrára leselkedő „súlyos veszély” elhárítására törekszenek.

A kormány információs hivatala által kiadott iratban azt is leszögezik, hogy az ország egyetlen másikkal sem fog nukleáris fegyverkezési versenybe szállni, ellenzi a világűrbe telepítendő fegyvereket, de megvédi űrbéli eszközeit.

Megerősítették, hogy Kína nem alkalmaz elsőként nukleáris fegyvert.

Megfigyelők az idei Fehér könyvről megjegyzik, hogy még a korábbiaknál is kevesebb információt tartalmaz, nincsenek benne adatok, és mindössze 25 oldalas. A legutóbbi, 2012-ben kiadott dokumentum 86 oldalas volt, azt is – a különböző, köztük környező országok hasonló több száz oldalas jelentéseihez képest – „soványnak” jellemezték. Mindazonáltal megjegyzik, a védelempolitikai alapelveket tartalmazó Fehér könyvek sorában a mostani műfajában eltér a korábbiaktól, szerzői a hangsúlyt a stratégiai megközelítésre helyezték.

Rovatok