Index Vakbarát Hírportál

Már az idén szavazhatnak a britek az EU-tagságról

2015. május 27., szerda 13:23 | aznap frissítve

Hivatalosan is bekerült szerdán a brit EU-tagság sorsáról döntő népszavazás törvénytervezete a konzervatív párti brit kormány idei törvényalkotási programjába, közli az MTI.

Az új kormány főbb törvénytervezeteit II. Erzsébet királynő szerdán ismertette a Lordok Házában. A 89 esztendős uralkodó által felolvasott kéttucatnyi jogszabálytervezet között szerepelt a brit EU-tagság jövőjéről szóló népszavazás törvényjavaslata is.

David Cameron a parlamenti választások előtt jelentette be, hogy ha megnyerik a választást, akkor 2017 végéig népszavazást tartanak arról, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon-e, a benyújtott tervezet szerint erre viszont akár még az idén sor kerülhet.

A tervezetben ugyanakkor az is benne van, hogy a referendum előtt a brit kormány újratárgyalja Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyrendszerét Brüsszellel. A tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.

A brit kormány emellett ragaszkodni kíván ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

Nagy-Britannia 1973. január 1-jén, a konzervatív párti Edward Heath miniszterelnöksége idején csatlakozott az Európai Unió akkori elődszervezetéhez, az EGK-hoz. A brit csatlakozási egyezményt 1975-ben egy utólagos népszavazás megerősítette; a választók akkor több mint kétharmados többséggel mondtak igent a bennmaradásra.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov legutóbbi felmérése szerint jelenleg a britek 45 százaléka voksolna a maradásra, és 33 százalék támogatná Nagy-Britannia távozását az EU-ból.

Rovatok