Index Vakbarát Hírportál

Ha nem háborúzik Putyin, miért titkolózik?

2015. május 28., csütörtök 14:26

Bár Moszkva mindvégig tagadta, hogy közvetlen katonai segítséget nyújtott volna a kelet-ukrajnai szakadároknak, meglepő módon csütörtökön arról rendelkezett az orosz elnök, hogy titkosítja a hadsereg békeidőben elszenvedett veszteségeit.

Az orosz katonai jelenlétet sokszor a szakadárok sem tagadták – a Kremllel kritikus Novaja Gazeta sérült orosz katonával (18+) készített interjúja is ezt erősítette meg –, de Moszkva talán épp ezzel a rendelettel adta bizonyítékát a jelenlétnek.

A titkosítással ugyanis annak veszi elejét a Kreml, hogy magyarázkodnia kelljen a hirtelen megnőtt veszteségek miatt – amit eddig inkább hadgyakorlati balesetekkel hozott összefüggésbe.

Eközben szemtanúk szerint az ukrán határ közelében ismét erősít az orosz hadsereg. A Reuters arról számolt be, hogy az elmúlt napokban újabb tankok érkeztek a rosztovi régióba – igaz, az orosz fél most nem érdekelt a közvetlen beavatkozásban, miután enyhülőben van Washington és Moszkva viszonya, és úgy tűnik, az Egyesült Államok hallgatólagosan kész tudomásul venni a Krím annektálását, ha cserébe a Kreml biztosítja a békét Kelet-Ukrajnában.

Ugyanakkor Kijev most nem aggódik az újabb orosz erősítés veszélyétől. Ellenkezőleg, az ukrán vezetés arról számolt be, hogy csökkent az oroszbarát szeparatisták aktivitása, kevesebbszer sértik meg a tűzszünetet, ezért sem halt meg egyetlen ukrán katona sem az elmúlt napon.

Petro Porosenko elnök csütörtökön inkább a párbeszéd fontosságáról beszélt a szakadár Donyec-medencével, amihez Moszkvával is meg kell találnia a közös hangot.

Rovatok