Index Vakbarát Hírportál

Meghétszereződött Porosenko bevétele

2015. május 28., csütörtök 13:22

Az orosz nyelvű BBC értésülései szerint Petro Porosenko egy év alatt meghétszerezte a bevételeit. Míg 2013-as adóbevallásában 51 millió hrivnyát, a tavalyiban már 369 milliót vallott be (4,9 milliárd forint), idézi a lapot az MTI.

Szakértők szerint az biztos, hogy a két összeg közti jelentős különbség részben a hrivnya jelentős gyengülésére vezethető vissza. Rámutattak ugyanakkor arra, hogy csak ezzel nem magyarázható az elnök bevételének ilyen mértékű növekedése.

A tavaly május 25-én elnöknek választott Porosenko vagyonának jelentős része a Roshen édesipari cég bevételei adják. Az édességet készítő, a világon 18. legnagyobb ágazati vállalatnak Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában és Magyarországon is vannak gyárai (Bonbonetti). Emellett más területeken is vannak befektetései, a biztosítótársaságoktól kezdve az autógyártáson át a médiáig.

Az ukrán alkotmány tiltja az elnöknek, hogy üzleti tevékenységet folytasson. Porosenko azt állítja, hogy cégeit már nem ő irányítja, külföldi cégeket bízott meg az eladással. A BBC szerint azonban eladás egyelőre még nem történt.

Az elnöki hivatal vezetője szerint azért nem, mert nem találnak vevőt. Ugyanakkor a sajtóban megjelent információk szerint a svájci Nestlé 1 milliárd dollárt ajánlott a Roshenért, de az eladó ennek háromszorosát kéri.

Petro Porosenkót sokan bírálják azért, mert egyelőre nem teljesítette ígéretét vállalatai és részvényei eladásáról.

Hogyan értsük azt, hogy van egy oligarcha-elnökünk, aki alatt a háború miatt a gazdaság összedőlt, az emberek életszínvonala csökkent, de az ő vagyona nőtt?

- tette fel a kérdést Viktor Nyebozsenko ukrán politológus.

Rovatok