Index Vakbarát Hírportál

Nekifut a Fehér Háznak Rick Santorum

2015. május 28., csütörtök 09:54

2012 után ismét megpróbálkozik Rick Santorum azzal, hogy megszerezze a republikánus elnökjelöltséget. Pennsylvania korábbi szenátora egyik kezében szénröggel, másikban az amerikai zászlóval jelentette be, hogy starthoz áll. Kisebb államot ígért, és nagyobb teret az iparnak. Szerinte fontos, hogy a munkások újra nagyobb súllyal jelenjenek meg az amerikai középosztályban.

2012-ben ő volt Mitt Romney legerősebb ellenfele az előválasztáson, amely után Romney az elnökválasztáson alulmaradt Barack Obamával szemben.

A kilencgyermekes politikus ahogy négy éve, úgy most is a szegényebb republikánusokra, a vallásosabb rétegekre építene – írta az MTI, megjegyezve, hogy az előválasztáson 11 államban győzte le Romney-t.

Az 57 éves Santorum az amerikai munkások érdekeire hivatkozva keményen szigorítana az ország bevándorlási politikáján, és nagyobb erőkkel lépne fel az illegális bevándorlás visszaszorítására, mert az újonnan érkezők elveszik a munkát az amerikaiak elől – írta a Reuters.

Igaz, enyhített korábbi, abortusszal és fogamzásgátlókkal kapcsolatos elutasító álláspontján. Világnézetének megfelelően ellenzi az azonos neműek házasságát is.

A felmérések szerint Santorum népszerűsége most öt százalék körül van, így esélye van arra, hogy a tíz legesélyesebb republikánus jelölt első tévévitáján is részt vehessen.

Az esélyesek között van Marco Rubio, Rand Paul és Ted Cruz  szenátorok, a wisconsini kormányzó Scott Walker és a legfajsúlyosabbnak tűnő lehetséges jelölt-aspiráns, a floridai kormányzó, George W. Bush egykori republikánus elnök öccse, Jeb Bush várhatóan később jelenti be indulását.

Rovatok