Index Vakbarát Hírportál

Tévedésből lépfenét küldött a Pentagon

2015. május 28., csütörtök 07:17

Véletlenül a lépfene baktériumának élő mintáit küldte szét a védelmi minisztérium Utahban lévő laboratóriuma kilenc másik laboratóriumba és az amerikaiak egyik dél-koreai katonai bázisára – írta a BBC.

A katonák közül 22 embert helyeztek megfigyelés alá, de a Pentagon közleménye szerint egyikük sem mutatta a súlyos betegség tüneteit, amit a számos országban biológiai fegyverként is előállított antrax okozhat.

A Pentagon az anyagot a biológiai fegyveres fenyegetések elleni kutatások céljára küldte szét a múlt héten, és a szállítmányban inaktív baktériumnak kellett volna lennie – írta az MTI. Utólag derült ki, hogy az anyag előzetes kezelése ellenére a baktérium egy része aktív maradt.

Amerikai kormányzati illetékesek szerint nem zárható ki, hogy a Utah államban lévő dugwayi intézetből már korábban is került ki hasonló módon élő baktérium.

A Pentagon szóvivője, Steve Warren szerint a veszélyes mintákat sikeresen megsemmisítették. A Járványellenőrző és Megelőzési Központ (CDC) vizsgálatot kezdett az ügyben.

Rovatok