Index Vakbarát Hírportál

Az ET csúnyán letolta Belgiumot és Csehországot

2015. május 29., péntek 14:40

Belgium és Csehország törvényei nem tiltják kellő szigorral és elég világosan a gyermekek testi fenyítését, ezért megsértik az Európai Szociális Charta előírásait - közölte csütörtökön a strasbourgi székhelyű Európa Tanács állásfogalalására hivatkozva az MTI.

Az Európa Tanácsnál egy nemzetközi civilszervezet, a Minden Gyermek Védelméért Szövetség tett panaszt hét tagállam ellen, mert úgy ítélte meg, hogy ezekben az országokban hiányzik az iskolai, családon belüli vagy más környezetben történő testi fenyítés kimondott és hatékony tilalma.

Az ET alatt működő Szociális Jogok Európai Bizottsága rámutatott, hogy Belgium folytatólagosan megsérti a charta 17. cikkét, amelynek egyik pontja azt mondja ki, hogy a részes államok vállalják, hogy megóvják a gyermekeket és a fiatalokat a gondatlanságtól, az erőszaktól és a kizsákmányolástól.

A gyermekekkel szemben tanúsított erőszak, így a testi fenyítés is, emberi jogaik súlyos megsértés

- közölte az ET, amely azt szeretné, hogy mind a 47 tagország törvényi úton tiltsa meg a gyermekek testi fenyítését, valamint, hogy a kormányok indítsanak olyan programokat, amelyek a családokat is az erőszakmentesség irányába terelik.

Rovatok