Index Vakbarát Hírportál

Így keres egy román tolvajbanda naponta 4000 eurót

2015. május 29., péntek 15:24

Egy hete konkrétan bezárták az Eiffel-tornyot, mert az ott dolgozók sztrájkolni kezdtek a szintén ott dolgozó zsebtolvajok miatt. Az alkalmazottak arról beszéltek, hogy olykor akár harminc tolvaj is dolgozhat a toronynál, négy-öt fős csoportokban, és főleg a távol-keleti turistákat fosztják meg értékeiktől. Volt alkalmazott, akit meg is fenyegettek. A Local most arról közölt cikket, hogy hogyan dolgoznak ezek a tolvajok, és miképpen keresnek meg akár 4000 eurót is egy nap alatt.

A párizsi rendőrség a héten elkapott egy ilyen tolvajbandát. A különböző korú társaság mindegyik tagja román állampolgár volt. A bandára állított nyomozó kilenc hónapig dolgozott az ügyön. Cserébe most megtudhatjuk a tolvajok praktikáit:

  1. Add ki maga turistának! Ki az, akire egy turista utolsóként gyanakodna, hogy minden erejével azon van, hogy kiraboljon minket? Egy másik turista. Így az Eiffel-toronynál dolgozó banda is úgy öltözködött, mint egy átlagos turista, úgy tett, mint az átlagos turista. Néha még belépőjegyet is vásároltak a toronyba, mivel a legtöbb látogató nagyon vigyáz az értékeire lent, de fent a toronyban már kevésbé.
  2. A szelfitrükk. Miközben a banda egyik tagja szelfit készít magáról, feltartva ezzel az áthaladó turistát, addig társa a turista zsebeit, táskáit vizsgálja át.
  3. Feltartani, megzavarni. A szelfitrükk csak az egyik, amivel feltarthatjuk a turistákat. A másik, ha konkrétan megszólítjuk a turistát, felajánljuk neki a segítségünket, vagy kérdezünk tőle valamit. A cikk szerint olyat, ami nyilván nem érdekli a tolvajt, de nem világos, miért ne lehetne akkor már olyat, ami tényleg érdekli.
  4. Csapatban dolgozni. Nyilvánvaló, hogy az összes ilyen figyelemmegzavaró technika csak úgy lehetséges, ha többen összedolgoznak. Ráadásul azért is érdemes a feltartón és a kizsebelőn kívül egy harmadik személyt is bevonni, mert az a neki átadott pénztárcával nyugodtan leléphet. Mert lehet, hogy a kirabolt turista észreveszi, hogy valami nincs rendben, de a mellette álló gyanús alakoknál természetesen nincs semmi, ami az övé volt.
  5. Ázsiai célpontok. Francia rendőrségi források szerint a zsebtolvajok célpontjai nagyon sok esetben ázsiai turisták, mivel az a tapasztalat, hogy nagy mennyiségű készpénzt tartanak maguknál. Legutóbb egyébként ötvenezer kínai írt alá egy petíciót, amiben azt kérik a francia miniszterelnöktől, hogy kezelje kiemelten ezt a problémát.
  6. Jó, ha van belső segítség. A letartóztatott tolvajok a legtöbbször pontosan tudták, hol, kinél keressék a nagyobb mennyiségű pénzt, és bár ez az információ megerősítetlen maradt az Eiffel-torony esetében, arra lehet gyanakodni, hogy a tolvajok összejátszanak a személyzettel, a biztonsági emberekkel. Mindenesetre 2013-ban letartóztattak néhány biztonsági őrt, akik összejátszottak zsebtolvajokkal a versailles-i kastélynál.
  7. Fontos a mobilitás. A banda tagjai sosem tartózkodtak egy helyen, egy lakásban sokáig. Legtöbbször hotelekben szálltak meg, sokszor luxuskörülmények között, sokszor pedig taxival mentek a „munkahelyükre”.
  8. Gyors átutalások. A lopott pénzt a banda tagjai a lehető leghamarabb átutalták, legtöbbször Western Unionon keresztül Romániába, ahol a banda feje befektette a pénzt. 

Rovatok