Index Vakbarát Hírportál

Működött a bevándorlóellenes kampány Ausztriában

2015. május 31., vasárnap 19:41

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) megerősödését hozták a vasárnapi tartományi választások Burgenlandban és Stájerországban az előzetes eredmények szerint, mindkét tartományban szavazatokat veszítettek az országos szinten kormányzó nagypártok, írja az MTI.

Stájerországban az FPÖ csaknem háromszor annyi szavazatot, 27 százalékot kapott, mint a legutóbbi tartományi választásokon. Eredménye a nem végleges adatok szerint nem sokkal marad el az eddigi stájer kormányt adó és országos szinten is együtt kormányzó pártok, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) szavazatarányától. Az SPÖ 29, az ÖVP 28 százalékot ért el a tartományban.

Burgenlandban az FPÖ hat százalékkal erősödött a legutóbbi eredményéhez képest, míg a két hagyományos nagypárt ebben a tartományban is visszaesett. A szociáldemokraták megőrizték első helyüket, de hat százalékkal, 42 százalékra estek vissza. Az ÖVP öt százalékot veszített, 29 százalékot ért el.

Elemzők szerint az FPÖ mindkét tartományban bevándorlásellenes kampányának köszönhette megerősödését, főként Stájerországban, ahol „Idegenként a saját hazánkban” és az „Új mecsetek helyett új lakásokat” szlogenekkel igyekezett megnyerni a választókat. Burgenlandban az FPÖ egy áprilisi kampányrendezvénye keretében Féltorony (Halbturn) településen jelképesen lezárta a határt, a határellenőrzés visszaállítását követelte, és azt, hogy a burgenlandi állásokat elsősorban burgenlandiak tölthessék be.

Rovatok