Index Vakbarát Hírportál

2300 Humveet zsákmányolt az Iszlám Állam

2015. június 1., hétfő 10:01

2300 páncélozott Humvee terepjárót zsákmányolt az Iszlám Állam, amikor elfoglalta Moszult – mondta a Guardian szerint Haider al-Abadi iraki miniszterelnök. Ramádihoz hasonlóan az iraki katonák akkor is az amerikaiaktól kapott fegyvereiket és járműveiket hátrahagyva menekültek el.

Moszul Irak második legnagyobb városa, melyet az iraki hadsereg egy nap alatt elvesztett az Iszlám Állam 2014. június 9-i támadása után. „Moszul elestekor sok fegyvert elvesztettünk. Csak Moszulban 2300 Humveet” – nyilatkozta vasárnap az állami tévének adott interjújában a miniszterelnök.

Irak északi részén rengeteg fegyvert, lőszert és egyéb felszerelést zsákmányolt a terrorszervezet az iraki hadsereg széteső egységeitől.

Az Iszlám Állam már öngyilkos merényletekhez is felhasznált olyan Humveet, melyet Irak eredetileg az Egyesült Államoktól kapott,

majd hátrahagyott a harcmezőn.

Legutóbb Anbar tartományban támadt egy rendőrőrsre három férfi a vasárnap zsákmányolt amerikai Humvee-val. A raktározott lőszerek is felrobbantak, 40 ember megsérült – írta a Guardian.

Az iraki biztonsági erők korábban már nagyobb harcokba is bonyolódtak Anbarban az Iszlám Állammal, hogy megpróbálják visszazserezni a tartomány fővárosát, Ramadit.

Veszteségei ellenére Irakban és Szíriában is fontos városokat tudott elfoglalni az Iszlám Állam, miközben az iraki katonák megint amerikai fegyvereiket és járműveiket hátrahagyva menekültek el Ramáditól. A szunnita katonák kiképzése nem halad elég gyorsan, a Fehér Ház a stratégia alakítását ígéri. Az iraki miniszterelnök pedig közben Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Moszkvában. Legutóbbi elemzésünket itt olvashatja.

Rovatok