Index Vakbarát Hírportál

Obama: Agresszív lépés Kína részéről mesterséges szigetek létrehozása

2015. június 1., hétfő 23:07

Kontraproduktívnak és agresszív lépésnek nevezte Barack Obama amerikai elnök hétfőn Washingtonban, hogy Kína mesterséges szigeteket létesít a Dél-kínai-tengeren.

Úgy gondoljuk, hogy mesterséges szigetek létesítése ebben a térségben bármely fél részéről agresszív lépés és kontraproduktív 

– mondta Obama, aki fiatal délkelet-ázsiai vezetőket fogadott hivatalában.

Kína sikeres lesz. Nagy és erős ország, a népe tehetséges és keményen dolgozik. Lehetséges, hogy néhány követelésük legitim, de ezeknek nem könyökléssel és mások félretaszításával kellene érvényt szereznie.

A kijelentések apropóját a Balikatan hadgyakorlat szolgáltatja, ami éppen a most zajlik a Dél-kínai-tengeren a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok haditengerészete, légiereje és hadserege közreműködésével. A monstre hadgyakorlatban tíz nap alatt 11 ezer katona, 89 repülő és több hadihajó vesz részt. Miközben a Balikatan javában zajlott, olyan új műholdképek kerültek elő, amiken az látszik, hogy Kína nagy erőkkel húzza fel a kifutópályákat a szinte a semmiből emelt mesterséges homokszigetekre a térségben. A témában írt előző cikkünket itt találja.

Az elmúlt években egymást érték a hadgyakorlatok és erődemonstrációk a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalának számító Dél-kínai-tengeren, ahol a tömérdek lakatlan kis sziget és most már néhány mesterséges társuk olajkincsekben gazdag, feltáratlan lelőhelyek tetején csücsülhet. Már korábban is felbukkantak képek a dél-kínai-tengeri szigeteken folyó építkezésekről, de pénteken új műholdképeken az is látható volt, hogy alig egy év alatt egy kifutópályát is felhúztak az egyik kis szigetre. Az IHS Jane's Defence Weekly szerint a 3 kilométeres hossz megfelel egy katonai célra használt kifutópályának, vagyis hadireptereknek alkalmas szigetté formálták át a zátonyt.

Emellett arra utaló nyomok is látszanak, hogy újabb kikötőket építenek ki, és van olyan zátony, ahol tíznél is több hajót látni a műholdképeken. Edward Schwarck, a Royal United Services Institute elemzője szerint az építkezések nem önmagukban jelentenek fenyegetést, de következtetni lehet belőlük Kína hosszabb távú terveire. Hét zátonynál is felmerült a gyanú, hogy Kína hadireptereknek alkalmas szigetté formálja át a területet: homokkal tölti fel a korallzátonyokat, majd az így keletkezett felületet lebetonozza.

A szigetekhez nem csak nacionalista okokból ragaszkodnak ennyire az érintett országok. Egyrészt fontos hajózási útvonalak haladnak erre, másrészt pedig a halászokat is bőségesen ellátó vizekről van szó. Leginkább azonban az alattuk levő természeti kincsekért folyik a harc: a világ egyik legnagyobb kontinentális talapzatánál fontos olaj- és földgázlelőhelyek lehetnek. 

Rovatok