Index Vakbarát Hírportál

A harcok kiújulásától félnek Ukrajnában

2015. június 3., szerda 16:00 | aznap frissítve

Az utóbbi időben növekszik a civil áldozatok száma Kelet-Ukrajnában, írja a Guardian. Az oroszbarát fegyveresek által ellenőrzés alatt tartott területeken, és környékén újra katonai mozgásokat figyeltek meg, és szaporodik az összetűzések száma is. 

A megfigyelők félnek, hogy a törékeny, de eddig többé-kevésbé betratott februári tűzszünet véget érhet, és újra kiújulhatnak a harcok. 

Az ukrán hadsereg szóvivője, Andrij Lisenkó az angol lapnak azt mondta, hogy szerda reggel a szakadárok ágyúzták a Donyecktől nyugatra állomásozó kormányerők állásait. "Az ellenség támad, az ukrán hadsereg pedig visszaveri a támadást, és sikeresen tartja az állásait" - nyilatkozta Lisenkó. 

Az orosz hírügynökségek eközben az oroszbarát lázadók szóvivőjét idézték. Eduard Basurin szerint szó sem volt támadásról, a kormányerők önszántukból hagyták el állásaikat. A helyi lakosok által feltöltött videófelvételekből mindenesetre az látszik, hogy füst száll fel azon városrészekből, amelyekből a hírek szerint ágyúznak.

Egyre több a civil halott

A februári tűzszünet óta a harci cselekmények alacsony szinten ugyan, de folytatódtak a 450 kilométer hosszú frontvonalon. A civil áldozatok száma azonban jelentősen lecsökkent. Ez a trend fordult meg az utóbbi napokban: mindkét oldalról megindult az ágyúzás, amelynek egyre több civil áldozata van.

Luhanszk ukrán ellenőrzésű régiójának vezetője, Hennadij Moszkal nyilatkozatot jelentetett meg, amely szerint szerda reggel egy ágyúzásban meghalt egy idős pár. Kocsijukat a határtól húsz kilométerre érte találat.

Az orosz Interfax viszont a lázadókat idézte, akik Jenakijev település ágyúzásáról számoltak be, amelyben egy lakos vesztette életét. Az ukrán hatóságok cáfolták, hogy lőtték volna a várost.

A térségben megfigyeléseket végző EBESZ hétfői jelenlétében 109 kifelé ágyúlövésről számolt be, amelyeket a szakadárok által kontrollált donyecki repülőtérről lőttek ki.

Rovatok