Index Vakbarát Hírportál

Csehországban sem lehet majd a kocsmákban cigizni

2015. június 3., szerda 20:29

Teljesen betiltják a dohányzást Csehországban a parlament szerdai döntése értelmében. A törvény jövőre lép életbe.

A dohányzásellenes törvény elfogadása majdnem tízéves vitát zárhat le, Svatopluk Němeček egészségügyi miniszter az eddigil egszigorúbb törvényjavaslatot terjesztette be. Jövőre megszűnnek a cigaretta-, és az alkoholautomaták, valamint a törvény azt is kimondja, hogy nem lehet a sör a legolcsóbb ital a kocsmák itallapjain.

A tiltás vonatkozik az elektromos cigarettákra és a különböző növényi származékú dohánytermékekre. Nem lehet rágyújtani mozikban, színházakban, sportcsarnokokban, iskolákban, tömegközlekedési eszközökön, és zárt megállókban sem. A törvény szabályozza az alkohol és a dohánytermékek internetes értékesítését is.

A Miloš Zeman, cseh köztársasági elnök bejelentette, nem vétózza meg az elfogadott törvényt, annak ellenére sem, hogy ellenezte a teljes tilalmat. A láncdohányos hírében álló elnök korábban szeparált dohányzóhelységek kialakítása mellett érvelt.

Az elfogadott törvényt több szervezet ellenezte. A Csehországi Hotelek és Éttermek Szövetsége közleménye szerint, a jövőre életbe lépő törvény miatt, a vidéki vendéglátóipari egységek mintegy harmada csődbe mehet. A Csehországi Sörfőzdék és Malátázók Szövetsége a sör árának mesterséges szabályozására kapcsán megjegyezte: az alkoholmentes italok törvény általi olcsóbbá tétele piacellenes beavatkozás.

Egy cseh közvélemény-kutatás szerint azonban a lakosság 78 százaléka a dohányzás betiltása mellett foglalt állást, akik közül egyébként 39 százalék napi dohányosnak vallotta magát. A Nemzeti Egészségügyi Intézet becslése szerint a cseh állam mintegy 520 milliárd koronát spórolhat meg, amelyet ma szívbetegek, cukorbetegek és rákos megbetegedések gyógyítására költ el.

Rovatok